Erik Buell lanceert elektrisch merk: Fuell

Erik Buell is weer boven water gekomen. Vorig jaar waren er al geruchten dat hij op de elektrische kar zou springen en nu is het dus zover. Buell lanceert een nieuw merk voor elektrische motorfietsen: Fuell. En nee, de naam is echt geen grap!

Toegegeven, ik ben al langer fan van Erik Buell. Zijn eigenzinnige motorfietsen en al dan niet vooruitstrevende ideeën spreken me wel aan. Maar toen ik de naam van het nieuwe elektrische merk vernam, moest ik toch eerst even de kalender checken om er zeker van te zijn dat ik niet ergens een maand gemist heb. Maar nee, de nieuwe naam is wel degelijk Fuell.

Vorig jaar berichtten we al over geruchten dat Buell de elektrische toer op zou gaan, maar toen was het allemaal nog vaag. Het nieuwe merk zou VanguardSpark gaan heten. De motorfiets zou eruit zou gaan zien als een Philip Stark-afkooksel.

Nu is het dus wel voor echt. Gisteren werd het nieuwe merk gelanceerd in New York en Parijs. Met 2 aangekondigde modellen, én een nieuwe naam. Want ja, VanguardSpark is toch wat flauwtjes als je met Fuell kan uitpakken. Partners in crime blijven wel Frédéric Vasseur, befaamd als teambaas in de F1 en actief in de Formula E met Spark Racing Technology, en François Terry van Vanguard.

Fuell kondigt al meteen 2 modellen aan. De Fuell Flow: een elektrische motorfiets die beschikbaar zal zijn in een 11kW versie (125cc-equivalent) en een 35kW versie (A2-rijbewijs). De motor maakt gebruik van een naafmotor op het achterwiel om ruimte te laten voor zo maar even 50 liter geïntegreerde bagageruimte. Er is sprake van een actieradius van 200km en een prijs van 10.995$ (9.690€).

Daarnaast komt er ook een elektrische fiets. De E-bike zal in een 30km/u en 45km/u-versie beschikbaar zijn. Ook hier ligt de actieradius rond de 200km. 2 afneembare 500Wh batterijen produceren samen zo maar even 100Nm koppel. De fiets komt voorlopig met een prijskaartje van 3.295$ (2.900€)

De Fluid zou beschikbaar worden vanaf 2019. Op de Flow motorfiets is het waarschijnlijk nog wachten tot 2021. Voorlopig is er ook nog geen sprake van beschikbaarheid in Europa.

Wordt ongetwijfeld vervolgd in de komende maanden.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.