‘Long Lap Penalty’ in de MotoGP

Net voor het nieuwe MotoGP seizoen van start gaat in Qatar volgend weekend, voegt de MotoGP Grand Prix Commission een nieuwe strafmaat toe: de Long Lap Penalty.

De MotoGP Grand Prix Commission, bestaande uit Carmelo Ezpeleta (Dorna, Chairman), Paul Duparc (FIM), Herve Poncharal (IRTA) en Takanao Tsubouchi (MSMA), hebben vorige week een nieuwe strafmaat toegevoegd aan het arsenaal van de stewards: de Long Lap Penalty.

Tot nog toe wanneer een renner de limieten van het parcours overschreed, oneerlijk of onverantwoordelijk gedrag vertoonde tijdens de race, moest hij als straf 1 plaats terugschuiven tijdens de race. Dat zorgde vaak voor gevaarlijke situaties en was niet altijd even gemakkelijk uitvoerbaar. De Long Lap Penalty moet daar nu komaf mee maken.

“Op elk circuit wordt een sectie gedefinieerd en gemarkeerd op een veilige plek rond de baan (meestal een uitloopstrook in een bocht), die een paar seconden trager is dan de normale racelijn”, aldus de verklaring van de Commissie. Op het circuit van Losail in Qatar gaat het bijvoorbeeld om een afgebakende sectie in de buitenkant van bocht 6 waarbij de hairpin langer gemaakt werd.

Een rijder die deze Long Lap Penalty opgelegd krijgt, heeft 3 ronden de tijd om door die afgebakende sectie te rijden en dus een langere ronde te rijden. Dit zal hem enkele seconden en mogelijk een paar plaatsen verlies opleveren. Het is wat vergelijkbaar met een Drive Through Penalty door de pitlane maar dan met maar enkele seconden verlies.

De nieuwe straf werd al succesvol getest tijdens de pre-season testen in Qatar. Ook de rijders hebben positief gereageerd op de nieuwe strafmaat. Het is voor iedereen duidelijk wat je verliest en de straf is voor iedereen gelijk en veilig uit te voeren.

De MotoGP Grand Prix Commission liet weten dat er daarnaast ook procedures bepaald werden voor het geval de rijder in kwestie zijn straf niet kan uitvoeren, bijvoorbeeld in geval van een rode vlag. Ook plaatsverlies en tijdboetes blijven nog wel deel uitmaken van de mogelijke straffen.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.