Ducati X Bentley

Bij Ducati zijn ze niet vies van een speciale samenwerking. Waar de Italianen vaak samenwerken met andere Italianen, zoals bijvoorbeeld Lamborghini, kiezen ze deze keer voor een andere exclusiviteit. Ducati zet maar wat graag hun power cruiser extra in de spotlight en bouwt samen met Bentley 550 unieke Diavels. Wat kan je verwachten van dit speciale pareltje? Naast een nieuwe kleur en detailaanpassingen om een lijn te trekken van Bentley’s design naar de Duc blijft de Diavel onderhuids wel gewoon dezelfde motor. Vooral de velgen springen in het oog en lijken een exacte kopie gebaseerd op Bentley’s krachtigste productiewagen ooit: de Bentley Batur.

Lees het volledige persbericht hieronder:

Ducati Diavel voor Bentley: exclusiviteit, prestatie en vakmanschap in een kunstwerk op twee wielen
Bold inspireert Bold: een genummerde en gelimiteerde oplage van 500 exemplaren, geïnspireerd op de Bentley Batur en gebouwd op de technische basis van de Diavel V4Ducati Diavel voor Bentley Mulliner: een gelimiteerde en genummerde serie van 50 extra exemplaren, gereserveerd voor Bentley-klanten die de kans krijgen om de motorfiets nog unieker te makenGekenmerkt door een compleet nieuw ontwerp, unieke en verfijnde componenten en een speciale kleurstelling Ducati Diavel voor Bentley vertegenwoordigt de eerste samenwerking tussen de twee merkenMiami, 8 december 2023 – Ducati en Bentley kondigen met trots samen een nieuwe motorfiets in beperkte oplage aan die het beste van beide iconische merken viert: de Ducati Diavel voor Bentley. Het project is ontstaan uit de samenwerking tussen de twee fabrikanten en verbindt Ducati en Bentley met een visie op prestaties, vakmanschap en exclusiviteit. Het resultaat is een opvallende synthese van technologie, stijl en prestaties die liefhebbers doet dromen. De fiets werd aan het publiek onthuld tijdens een ‘fuorisalone’-evenement in de context van de Art Basel-week in Miami Beach, de overzeese editie van de meest prestigieuze Europese beurs voor hedendaagse kunst.

Op de verfijnde technische basis van de hoogwaardige en comfortabele Diavel V4 heeft Ducati vele stijlkenmerkende elementen van de Bentley Batur – een door Bentley handgemaakt model uit een gelimiteerde serie – geïntegreerd om een motorfiets te creëren die uniek is qua elegantie en design. De Diavel voor Bentley zal worden gemaakt in een genummerde serie van maximaal 500+50 exemplaren, waarbij de laatste gereserveerd is voor Bentley-klanten.

Het Centro Stile Ducati heeft in samenwerking met de ontwerpers van Bentley een nieuw ontwerp voor deze speciale motorfiets gemaakt, geïnspireerd op de Batur, waarvan de voornamelijk horizontale lijnen van het zijaanzicht zijn overgenomen. De kleur Scarab Green, verfijnd en rijk aan metallic tinten, komt uit het Bentley Mulliner-palet en wordt overal in de kuipdelen gebruikt.

De beslissende en agressieve lijnen van de Diavel V4 zijn ook diepgaand herzien via de technische componenten: veel van de karakteristieke kenmerken van de Batur zijn terug te vinden in verschillende delen van de motorfiets. De gesmede velgen, ontworpen en gemaakt voor deze motorfiets, doen denken aan de vormen van de auto en zijn gespoten in Dark Titanium Satin, waardoor enkele machinaal bewerkte oppervlakken zichtbaar blijven.

De luchtinlaten aan de zijkant weerspiegelen de tweekleurige grille, een van de meest herkenbare elementen van de Batur. De driehoekige elementen achteraan verwijzen naar de overeenkomstige koetswerkdelen van de auto. Het voorspatbord, de kuip en het bovenaanzicht van de tank doen denken aan de ribben op de motorkap, terwijl de eenzitsachterkant, die kan worden vervangen door een passagierszadel, veel stijlkenmerken overneemt van de dubbellaagse extractor aan de achterkant van de auto.

Veel carrosserieonderdelen zijn gemaakt van hoogwaardig koolstofvezel (spatborden, koplampafdekking, motor-, uitlaat- en radiateurafdekkingen, radiateurkappen, zijpanelen, staartstuk).

De bestuurdersstoel, uitgevoerd in zwart Alcantara, is geïnspireerd op het interieur van de auto en is met precisie vervaardigd waarbij de onderliggende rode stof zichtbaar is met dezelfde textuur als die van de Batur-stoelen en met het Bentley-logo geborduurd op het achterkussen. De dubbele uitlaat, met deksel, is opnieuw ontworpen om te harmoniseren met de verfijnde lijnen van de motorfiets.

De Batur is Bentley’s krachtigste productieauto ooit , met een 740 pk sterke twin-turbo W12-motor, waarvan slechts 18 exemplaren als coach zijn gebouwd. Sterker nog: de Batur combineert het vakmanschap van Bentley met een gebeeldhouwde, gespierde carrosserie die een nieuw design-DNA voor Bentley definieert en een voorproefje geeft van een nieuwe designrichting voor het merk. De visuele boodschap straalt grote kracht en elegantie uit, zonder opzichtigheid of overdaad. De 18 exemplaren van de Batur zijn individueel met de hand vervaardigd door Mulliner, de oudste carrosseriebouwer ter wereld en Bentley’s eigen maatwerkdivisie.

Naast de 500 Diavel for Bentley exemplaren biedt Ducati ook een serie van slechts 50 exemplaren aan, genaamd Diavel for Bentley Mulliner. De 50 Diavel for Bentley Mulliners zullen exclusief beschikbaar zijn voor Bentley-klanten, die door directe samenwerking met de ontwerpers van de Centro Stile Ducati hun Diavel voor Bentley Mulliner kunnen configureren met verschillende kleuren voor het zadel, de voorremklauwen en koolstofvezel onderdelen en velgen. Ook voor de carrosseriedelen kunnen ze dezelfde kleur als hun auto kiezen, of een van de onderdelen uit het exclusieve palet geselecteerd door de ontwerpers van het bedrijf Crewe.

De Diavel voor Bentley wordt, zoals alle collector’s Ducati’s, geleverd met een certificaat van echtheid, een passagierszadel en een motorhoes. De naam van het model en het productienummer van de eenheid zijn gegraveerd op een plaatje in de carbon afdekkap aan de rechterkant van de motorfiets. Zowel het dashboard, standaard voorzien van turn-by-turn navigator en de LED-matrix van het achterlichtcluster bieden een speciale animatie bij het inschakelen van de sleutel, waardoor de Diavel voor Bentley nog onmiskenbaarder wordt. Ten slotte wordt elke Diavel voor Bentley geleverd in een exclusieve, gepersonaliseerde houten kist.

De samenwerking tussen de twee fabrikanten heeft ook geleid tot de creatie van een Capsule Collection, gereserveerd voor Diavel voor Bentley-bezitters, waarmee klanten hun look kunnen compleet maken met een jethelm en een technisch jack (verkrijgbaar in zowel heren- als damesversies) in een limited edition, gekenmerkt door een kleurenschema dat dat van de motor weerspiegelt.

De Diavel voor Bentley beschikt over de 1.158 cc V4 Granturismo-motor, een centraal element van zijn ontwerp en tegelijkertijd een zeer verfijnde technische keuze. Krachtig (168 pk), rijk aan koppel maar ook extreem licht en compact, hij is tegelijkertijd vloeiend, regelmatig en bruikbaar vanaf de laagste toerentallen. De Twin Pulse-verbrandingsvolgorde, samen met het speciale uitlaatsysteem, karakteriseren onmiskenbaar het timbre van de uitlaat.