Dakar-legende Hubert Auriol (68) overleden aan gevolgen Corona

Hubert Auriol is op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Auriol won tweemaal de Dakar voor motoren en eenmaal voor auto’s.

Hubert Auriol nam in 1979 deel aan de eerste Dakarrally op een Yamaha XT 500. Hij behaalde een 12de plek overall en 7de bij de motoren, maar belangrijker was dat hij helemaal zijn hart verloor aan de rally. Samen met grootheden als organisator Thierry Sabine en de eerste winnaar Cyril Neveu keerde hij in 1980 terug. Dat jaar reed hij op BMW’s 800 GS, een motor waarop hij nog een jaar later de Dakar voor motoren zou winnen.

Na een jaar van technische problemen in 1982, schreef Auriol ook in 1983 de Dakar op zijn naam. Dat jaar had hij felle tegenstand binnen zijn eigen team van onze landgenoot en ex-wereldkampioen motocross Gaston Rahier. Ontevreden over de strategie van Rahier en het teammanagement, zou Auriol de daaropvolgende jaren samenwerken met Ligier en Cagiva. Dit bracht niet de verhoopte successen, al werd zijn heldenstatus helemaal bevestigd in 1987.

Auriol vs. Neveu

Dat jaar lag Auriol in titelstrijd met zijn eeuwige nemesis Cyril Neveu die reed voor het Honda team. Neveu had door navigatiefouten een achterstand van 12 minuten opgelopen t.o.v. Auriol en de overwinning leek in zicht. Maar de voorlaatste etappe was er eentje die de geschiedenisboeken zou halen. Auriol reed enkele keren plat, kreeg af te rekenen met gebroken spaken, en het verhaal werd helemaal tragisch toen hij door een stuurfout van de weg afraakte.

Auriol reed nipt tussen twee bomen door, maar zag de dikke takken onderaan niet. Hij brak op slag zijn twee enkels, lag kort op de grond en…kroop terug op zijn motorfiets. Hij haalde zelfs de finish van de etappe nog met voorsprong op Neveu, al moest hij opgeven voor de laatste etappe. De dokters stonden niet toe dat hij met een open enkelbreuk zou starten.

Na een herstelperiode keerde Auriol nog terug met de auto, om ook daar in 1992 de winst op zijn naam te schrijven. Hij was de eerste coureur om de Dakar bij de motoren én auto’s op zijn naam te schrijven en zou gedurende zijn hele loopbaan nauw betrokken blijven bij de Dakar, o.a. als sportief directeur. Vorig jaar nog bracht hij een bezoek aan de Dakar tijdens de rustdag in Riyad.

Nadat Auriol enkele weken geleden besmet raakte met het coronavirus, overleed hij zondagochtend op 68-jarige leeftijd.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd