Boetes enkel op basis van nummerplaat onwettig

Recent geflitst, zonder dat de politie u tegenhield? Dan is uw boete onwettig en bestaat er een kans dat ze vervalt.

Gisteren heeft het Hof van Cassatie vier arresten uitgesproken waaruit blijkt dat de politie vaak onwettige boetes uitschrijft. Het gaat om zaken waar de politie enkel de nummerplaat heeft en daarna de bestuurder identificeert via de kruispuntbank bij de DIV. In dat geval schendt de politie de privacyregels.

Privacycommissie

“Algemeen heeft de politie geen toelating om gegevens op te vragen bij die databank. Als ze dat nu doet, is dat dus niet wettig. Er is eerst toelating van de privacycommissie nodig”, aldus¬†advocaten Kurt Stas en Henri Berkmoes. Gisteren verklaarde Cassatie vier arresten onwettig, voor overdreven snelheid, parkeerovertredingen en snelheidscontroles.

De gevolgen voor verdere flitscontroles kunnen enorm zijn. Ze hebben immers eerst de toestemming van de privacycommissie nodig en dat kan maanden duren. Hoe het in de praktijk verder moet is onduidelijk. Ook minister Jambon en minister van Mobiliteit Ben Weyts laten via hun woordvoerder weten de zaak te zullen bestuderen alvorens uitspraken te doen. Iedereen die nog een onbetaalde boete of hangende zaak heeft, kan ze dus aanvechten, al is het niet gegarandeerd of dit tot een vrijspraak zal leiden. Wat betreft leasewagens zijn er andere privacyregels van toepassing en daar heeft aanvechten dus geen zin.