BMW toont 3D-geprint frame

BMW lanceerde nog maar recent de carbon achterbrug, en ze komen alweer met een opmerkelijke productietechniek op de proppen. Deze keer gaat het om een volledig 3D-geprint frame voor een S1000RR.

Bij 3D-printing, of ook ‘additive manufacturing’ genoemd, worden driedimensionale objecten laag per laag opgebouwd uit plastic of metaal. Het voordeel van 3D-printing is dat er amper beperkingen zijn in het ontwerpproces. Als ontwerper heb je alle vrijheid van het digitale canvas en je kan vrij gemakkelijk complexe vormen ontwerpen en aanpassen. Ook het productieproces is relatief snel. De techniek is uiteraard niets nieuws onder de zon en in de industrie worden ze al decennialang gebruikt om prototypes of zelfs kleine productiemodellen te maken. In de auto-industrie zijn deze technieken al volledig ingeburgerd in het ontwerp- en zelfs productieproces. De motorindustrie hinkte tot nog toe op dat vlak wat achterop.

Tijdens de BMW Digital Day in Mallorca onthulde de Duitse constructeur het 3D-geprinte frame. Veel informatie werd er niet over vrijgegeven maar het ziet er wel geweldig uit. Voorlopig is de techniek bij motoren enkel gereserveerd voor prototypes maar het toont wel aan waartoe de prototyping afdeling van het merk in staat is.

Bij BMW zien ze wel het grote potentieel dat deze technieken kunnen hebben voor productiemodellen en ze sluiten niet uit dat het in de toekomst ook gebruikt zal worden voor bijvoorbeeld gepersonaliseerde onderdelen, zoals je ook hebt bij de ‘MINI Yours Customized’.

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.