BMW R100 met twee turbo’s!

Je kan het zo gek niet bedenken, of er is tegenwoordig wel iemand die het bouwt. Wat dacht je van een BMW tweekleps boxer uit 1980 met daarop twee turbo’s geschroefd? Klinkt spectaculair, ziet er ook zo uit, maar over de geschatte levenduur van het arme blokje durven we ons niet uitspreken.

R100 twin turbo 1

Wie bedenkt er zoiets? Chris Canterbury, oprichter en zaakvoerder van Boxer Metal in California: “We waren in de wolken dat we opnieuw mochten deelnemen aan de One Show in Portland, maar de motor die we hiervoor in gedachten hadden was reeds naar Guatemala verscheept.” Dat maakt dat het team amper zeven weken had om deze special te bouwen. Chris wou een motor bouwen die een grote impact zou hebben. Een enkele turbo op een motor integreren vraagt al veel vindingrijkheid, dus laat staan twee…

R100 twin turbo2

Chris tekende de motor met wat hulp van BMW’s Ola Stenegard, maar het idee om er een hardtail van te maken kwam van hemzelf. De motor moest ook functioneel zijn en degelijk rijden, dus werd het frame overal dikker en verstevigd op de belangrijkste punten. Het solozadel moest zo minimalistisch mogelijk ogen en geïntegreerd worden met het achterspatbord. De dikke benzinetank komt zowaar van een Dnepr, de voorvork kreeg progressieve veren en de remmen werden opgewaardeerd met een 320mm schijf, al lijkt dat enkele zuigertje toch een beetje onderbemeten om succesvol weerwerk te bieden aan de turbokracht. Het achterwiel tenslotte is een oud Lester Mag exemplaar dat werd aangepast zodat er ook daar een assisterende schrijfrem kon worden geïnstalleerd.

R100 twin turbo headlight

Maar wat werd er nu juist gedaan aan het blok? Allereerst werden de carburatoren gedumpt ten voordele van injectie en weren alle dichtingen, rubbers, bouten en leidingen vervangen om niets aan het toeval over te laten. Vervolgens werden er twee Daddy T3 turbo’s opgezet en door Boxer Metal zelf gebouwde uitlaten. Over het vermogen wordt met geen woord gerept, maar zowel de door Minone Designs 3D geprinte koplamp als de combinatie van de fraaie Boxer Metal kroonplaat met het Acewall digitale dashboard zijn de moeite van het bekijken waard. De motor won ook de door BMW gesponsorde ‘Motorrad Award’.

R100 twin turbo dash

R100 twin turbo detail1Bron: www.pipeburn.com