Binnenkort geen gridgirls meer in MotoGP?

Binnen de Spaanse politiek gaan er stemmen op om ‘seksisme binnen de motorsport aan banden te leggen’. Lees: de politiek wil regeltjes implementeren m.b.t. gridgirls.

Op een maand tijd is er vanuit verschillende politieke strekkingen de vraag gekomen om een dresscode in het leven te roepen voor gridgirls en – hou u vast aan uw bretellen – evenveel ‘grid boys’ te voorzien. Gridgirls zijn o.a. volgens de Catalaanse partij ICV archaïsch en een toonbeeld van seksisme. Het past volgens de partij niet bij het beeld van een moderne, egalitaire maatschappij. Vrouwen worden in een rol gedwongen waarin ze niet meer zijn dan een object, een versierstuk.

Gebrek aan vrouwelijke kijkers
Hoewel er ook voor de GP van Jerez al stemmen opgingen om de gridgirl-regeltjes in te voeren, kon MotoGP-organisator Dorna er toch nog een stokje voor steken. In welke mate Dorna daarmee zichzelf de das omdoet is maar zeer de vraag.

Want in recente jaren is gebleken dat MotoGP het enorm moeilijk heeft om een vrouwelijk publiek aan te trekken, en dat wordt er niet gemakkelijker op als de gridgirls de enige vrouwen zijn die in beeld komen naast een verder quasi volledig mannelijke paddock. Sommige teams zoals het Pull&Bear Aspar Ducati team hebben daarom zelf al besloten dat het klassieke beeld van een gridgirl niet meer past binnen het imago van het team (en de sponsors) en werken daarom niet langer met pitspoezen.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.