Belgian Motorcycle Academy wil jonge racetalenten ondersteunen

Geweldige primeur in België: de FMWB, Zelos/MIG, het Circuit Jules Tacheny in Mettet en de Belgian Motorcycle Foundation bundelen hun krachten om de Belgian Motorcycle Academy op te richten. Dit initiatief, erkend door DORNA, zal dit jaar officieel worden geïntegreerd in hun “Road to MotoGP ™” -programma.
  
De missie van de Belgian Motorcycle Academy is om jonge Belgische talenten tussen 7 en 14 jaar te detecteren, op te leiden en te begeleiden naar de prominente motorcompetities. De nieuwe academie zal een trainingsprogramma van ten minste 10 dagen per jaar omvatten, voornamelijk tijdens weekends en schoolvakanties. De deelnemers volgen geavanceerde en omkaderde trainingen in verschillende motordisciplines zoals trial, dirt track, supermotard, motorcross en snelheid. Er zullen ook cursussen worden gegeven die gericht zijn op communicatie, psychologie, voeding en fysieke training. De Academy zal kunnen rekenen op verschillende coaches en instructeurs, waaronder Stéphane Mertens en Fred Fiorentino, allen gecertificeerd door de Fédération Motocycliste Wallonne de Belgique (FMWB) en ADEPS. 
 
Freddy Tacheny, voorzitter van de Belgian Motorcycle Academy: “Deze Academy was de ontbrekende schakel in het moeilijke pad voor jonge piloten om hun plaats in de professionele motorwereld te vinden. De Academy, die openstaat voor de jongsten, zal het mogelijk maken om de beste talenten vroeg te detecteren en te ondersteunen om hen te gidsen naar een professionele carrière, idealiter begeleid door het management van Zelos dat reeds zorgt voor onze twee Belgen op het hoogste niveau: Xavier Siméon en Barry Baltus.
 
Heikki Sermon, uitvoerend directeur van het Jules Tacheny-circuit, voegt eraan toe: “Onze missie is om de maatstaf in België te zijn op het gebied van sporttraining voor gemotoriseerde tweewielers. Naast snelheids- en supermoto-circuitdagen hebben we ons aanbod onlangs uitgebreid met de inhuldiging van een geheel nieuwe dirt track piste. Met de Academie richten we ons nu specifiek op de opleiding van onze toekomstige kampioenen.
 
Road to MotoGP ™: het Belgische talententraject
 
Het idee omtrent een Academie groeide nadat Freddy Tacheny, na talloze discussies met DORNA – de promotor van MotoGP ™ – bevestiging kreeg dat ze een kampioenschap voor jonge talenten in Noord-Europa lanceren ter begeleiding naar de Moto3 en Moto2, en zo hopelijk de deur kunnen openen naar de MotoGP ™. Vanaf dit jaar organiseert DORNA een Northern Talent Cup, en de beste piloten van de Belgian Motorcycle Academie zullen potentieel toegang tot de jaarlijkse selectie krijgen.
 
Voor de 2020-editie werden twee jonge Belgische talenten weerhouden na een selectiedag, georganiseerd door de mede-oprichters van de Academie. Het werden  Lorenz Luciano (15) die al 2 jaar schittert in het FSBK Pré-moto 3-kampioenschap en Amélie Triffet (17), 3e in het Franse Kampioenschap Dames in 2019. Beide werden door DORNA geaccepteerd voor deelname aan de Northern Talent Cup en worden geïntegreerd in het Junior Black Knights Team, geleid door Christophe Chantrain. Dit kampioenschap is één van de belangrijkste (maar niet het enige) waarnaar de Academie jonge deelnemers zal begeleiden.
 
Hoe lid worden van de Belgian Motorcycle Academy?
 
Om zich te kunnen inschrijven voor de selecties van de Academie, moet de kandidaat tussen de 7 en 14 jaar oud zijn, de Belgische nationaliteit hebben, uitblinken in motorbeheersing en in het bezit zijn van een jaarlijkse vergunning, verkregen via de FMWB. Voor kandidaten vanaf 11 jaar moet de aanvraag vergezeld worden van een sport-CV. Het inschrijvingsbedrag bedraagt 2.500€ voor de omkadering, het gebruik van verschillende soorten motorfietsen, alle lessen, volledige uitrusting, de instructeurs en het gebruik van verschillende circuits (+2.000 borggeld).
 
Inschrijvingen lopen via de website van de Academie, die in februari 2020 online zal staan. Tot die tijd kunnen geïnteresseerden hun aanvraag sturen naar belgianmotorcycleacademy@gmail.com. Afhankelijk van het aantal geregistreerde piloten worden er elk jaar meerdere selectiedagen georganiseerd, inclusief een fysieke en psychologische beoordeling.
 
Waardevolle ondersteuning van verschillende partners
 
Naast de betrokkenheid van de oprichters en de steun van DORNA, kan de Belgian Motorcycle Academy ook rekenen op de waardevolle steun van Yamaha België, Pirelli, Bihr, de officiële Yamaha-concessie Zone Rouge in Andenne en Yamalube.
 
Carmelo Ezpeleta, CEO van DORNA Sports: “Ik ben verheugd om de Belgian Motorcycle Academy in het officiële Road to MotoGP programma te verwelkomen, en dit programma uit te breiden naar een nieuw, belangrijk land. Het ontdekken en ontwikkelen van jong talent is een essentieel onderdeel van onze visie en de Belgian Motorcycle Academy zal een extra waardevolle partner zijn. Ik kijk ernaar uit om de jongeren in de Academie te zien groeien en betere fundamenten te zien leggen voor de toekomst van motorrijden in hun land en regio, in combinatie met hun deelname in de nieuwe Northern Talent Cup.
 
Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor 
iPhone of Androïd.