Andorra 500: Classic roadtrip met Cyril Despres

Dakarlegende Cyril Despres organiseert een trip door de Pyreneeën voor klassieke motoren.
Mocht u nog nooit gehoord hebben van Cyril Despres, dan is dat een gat in je motorcultuur. De man won vijf keer de moderne Dakar Rally, een Erzberg Rodea, Red Bull’s Romaniacs en zowat elk Hard Enduro evenement dat er bestaat.
andorra-500-cyril-despres-2-625x625
Cyril Despres, links onderaan.
Nu hij een tikkeltje ouder is en hij enkel nog per auto deelneemt aan de Dakar, heeft hij ook tijd voor iets kalmere dingen, zoals het organiseren van een motortrip voor klassieke motoren. De Andorra 500 is een driedaagse ‘regularity rally’ waarbij de deelnemers aan een zo constant mogelijk tempo verschillende etappes moeten afleggen. Snelheid is dus niet meer van tel, een constant tempo wel.
andorra-500-cyril-despres-9-625x417
Omdat de Andorra 500 een nostalgisch evenement is, zijn er drie klasses: Classic, Neoclassic en Custom. Echte regels zijn er niet, je moet gewoon een foto van je motorfiets opsturen naar de organisatie die dan zal beslissen of je kan deelnemen. En als de rally je niet interesseert, kan je nog steeds meerijden in de ‘Tourist’ klasse, waar tijd niet van tel is.
andorra-500-cyril-despres-10-625x417
In totaal wordt er drie dagen gereden. De eerste dag bestaat uit een proloog, gevolgd door twee dagetappes van 215 en 210 kilometer die onderverdeeld zijn in stukken van 10 en 25 km met speciale stages tussenin.

andorra-500-cyril-despres-5-625x417

Net zoals in de Dakar Rally, krijgen de deelnemers pas de avond voor de rit het roadbook. Hiervoor deden de organisatoren beroep op GPS’en van sponsor Tripy. Past niet echt in het klassieke thema, maar veiligheid en toegankelijkheid zijn uiteraard ook belangrijk.

Die andere Dakarlegende, Stéphane Peterhansel zal ook meerijden.
Die andere Dakarlegende, Stéphane Peterhansel zal ook meerijden.

Despres zal de Rally zelf niet meerijden, maar volgt in de bezemwagen van de organisatie. Wel zijn er al enkele bekende namen onder de deelnemers, niet in het minst Stéphane Peterhansel die zelf een recordaantal Dakar-overwinningen op zijn naam heeft.

De Andorra 500 vindt plaats van 3 tot 5 juni. Meer info op de officiële website.