9 H-D dealers in Battle of the Kings 2019

Ook dit jaar organiseert Harley-Davidson een nieuwe Battle of the Kings, de ultieme custom bike build-off voor Harley-Davidson dealers. Dit jaar gaat de competitie zijn vijfde jaar in. Ruim 200 officiële H-D dealers uit 30 landen gaan met hun creaties de strijd met elkaar aan. Binnen het dealernetwerk in de Benelux doen er maar liefst negen dealers mee.

In tegenstelling tot eerdere edities zit er dit jaar geen beperking op de mogelijke basismotor: iedere machine uit de Harley-Davidson modellen line-up mag als basis dienen. Op het budget voor de build zit wel een limiet. Maximaal de helft van de cataloguswaarde van die motorfiets mag als customization budget worden ingezet. Én het eindresultaat moet straatlegaal zijn. Speelruimte genoeg dus om creatief aan de slag te gaan.

H-D Luxembourg – Red Velvet

Bij H-D Luxembourg koos het team ervoor een eerlijke, old-school bobber te bouwen op basis van een Harley-Davidson Forty-Eight.

De tank werd hoger op het frame bevestigd en de onderliggende bedrading weggewerkt. Het achterspatbord werd vervangen en er kwam en vintage zadeltje.

Alle covers op het motorblok werden vervangen door geribbelde, handgemaakte exemplaren. Een chizeled H-D apehanger-stuur maakt de bobber af, terwijl de machine zijn commando’s de wereld in blaft door een nieuw Vance & Hines uitlaatsysteem.

Eigenaar Carlos Lobo: ‘We zijn bijzonder blij met het resultaat, omdat het laat zien dat je niet altijd extreem hoeft te gaan om iets heel moois te maken. Soms toont zich juist in de beperking het meesterschap. We zien de Battle of the Kings met vertrouwen tegemoet!’

H-D Liège – Destroyer

Bij het pas onlangs geopende dealership in Luik besloten ze een klassieke scrambler te bouwen.

De lijst met modificaties aan de basis-Roadster is eindeloos. Zo zijn achterspatbord en subframe gemodificeerd zodat het custom gemaakte zadeltje erop past. Met langere achterschokbrekers is de motor verhoogd. Hij kreeg noppenbanden en aan de voorkant is het spatbord gechopt en omhoog geplaatst.

Er kwam een nieuw stuur, nieuwe verlichting en nieuwe adventure voetsteunen. Een Heavy Breather luchtfilter geeft het blok meer lucht en dat blok is zwart gemaakt. Er is een nieuw uitlaatsysteem gemaakt, afgemaakt met Screamin’ Eagle dempers. Als finishing touch kreeg de tank een nieuw ontwerp, gebaseerd op een helm uit de H-D helmen collectie.

Eigenaar Alexandre Valentiny vertelt: ‘De Battle of the Kings is voor ons een mooie manier om te laten zien hoeveel customization talent we in huis hebben. We hebben er met het team hard aan gewerkt en zijn heel benieuwd wat het publiek ervan vindt. Wij zijn er in ieder geval hartstikke trots op!’

H-D Capital Brussels – Green Splitter

Als basis voor hun klassieke chopper ‘Green Splitter’ koos H-D Capital Brussels voor een Harley-Davidson Street Bob.

Daarvan zijn de spatborden verwijderd, waarna hij achter een custom achterwiel-hugger spatbord kreeg met daarboven een zelfgemaakte sissy bar. Ook de upswept uitlaten zijn zelf gemaakt en vervolgens getapet. De hele machine ging 3 cm omlaag en kreeg klassieke ballonbanden, met aan de achterkant een dicht achterwiel.

Een apehanger-stuur en optisch zwevend zadel maakten het verhaal compleet, waarna de lakspecialisten van Paint Atelier de vrije hand kregen om de creatie van kleur te voorzien. Het werd een combinatie van groene metal flake lak en matzwart, wat de machine een klassieke look met een modern randje geeft.

Dealer Operator Ronald Bernearts: ‘Het resultaat mag er zijn, toch? Wij kunnen niet wachten om de Green Splitter aan het publiek te presenteren. We kijken uit naar een mooie Battle!’

H-D Mons – Renew The Ride

H-D Mons heeft een old-school chopper gebouwd waar geen grammetje vet of franje op zit.

De machine kreeg een als carburateur vermomd luchtfilter, maar behield uiteraard de moderne brandstofinjectie. De voorvork werd omgedraaid, waardoor de originele remklauw nu aan de voorkant van de vorkpoot zit. Ook het Hollywood-stuur verwijst naar vervlogen tijden, net als de ouderwetse rem- en koppelingshendels, die aan de buitenkant scharnieren.

De uitlaatpijpen werden flink ingekort en kregen – net als op de klassieke Shovelheads – een inox buis. De spaakwielen met ballonbanden komen van een Sportster Custom. De lakbewerking doet het lijken alsof hij volledig verroest is, waarna een hoogglans laklaag dat proces op de juiste moment bevroor.

Workshop Supervisor Xavier Michel en zijn team zijn heel blij met het eindresultaat. ‘We zijn ervan overtuigd dat we ver kunnen komen, maar het laatste woord is nu aan het publiek. We zijn benieuwd!’

H-D Rotterdam & Amsterdam – Screamin’ Orange

Deze Battle of the Kings build is een gezamenlijk project van het bestaande team van H-D Rotterdam en een deel van het nieuwe team van H-D Amsterdam.

Hun basis-FXDR 114 kreeg een nieuw stuur en een volledig custom achterspatbord/kontje. De kentekenplaathouder kreeg een custom bevestiging vlak boven het achterwiel. De tank werd een stuk breder gemaakt. Vervolgens werd er een custom zadeltje gemaakt en kreeg de machine een vette 260mm achterband, terwijl er aan de voorkant een wiel van een CVO Fat Bob tussen de vorkpoten ging.

Een Heavy Breather luchtfilter geeft de bike een nog agressievere stance, terwijl verschillende deksels uit de Dominion collectie de finishing touch opleverden. Uiteindelijk werd de machine afgeleverd bij GL Paints in Oud-Beijerland, waar hij zijn soft-glow oranje laklaag kreeg.

Eigenaar Ron de Graaf licht toe: ‘Met een vestiging in Rotterdam en eentje in Amsterdam mogen we wel zeggen dat we de twee grootste Nederlandse regio’s bedienen, zeker vanuit een internationaal perspectief. We wilden een subtiele knik maken naar dat gegeven, daarom werd de machine oranje. We zijn benieuwd of het stemmende publiek er net zo enthousiast over is als wij!’

Motor Saloon – Fat and Black

Nou is de Fat Boy Special van zichzelf al geen bescheiden motorfiets, maar het team van Motor Saloon heeft er nog een paar flinke scheppen bovenop gedaan.

Zo zijn zowel voor als achter de spatborden flink gechopt, kreeg de machine een ‘fat-mini-apehanger’ stuur en een custom Bassani 2-in-1 uitlaat. Voor wat extra attitude kreeg hij een Heavy Breather luchtfilter en werd er aan de achterkant luchtvering geïnstalleerd, waardoor de motorfiets bij stilstand extreem laag op het achterwiel zakt.

Vervolgens werd alles (‘echt, alles!’) diep, donker zwart gemaakt. Het resultaat: een indrukwekkende zwarte bruut, die zijn naam Fat & Black dubbel en dwars eer aan doet.

Eigenaar Marco van Velzen: ‘We zijn heel trots op het resultaat en hebben veel vertrouwen in een succesvolle Battle. Laat de concurrentie maar komen!’

Oude Monnink Motors – Signature

De basis Harley-Davidson Sport Glide kreeg een sportieve update, met onder andere clip-ons, een custom achterspatbord en een gecustomizede tank en voorspatbord.

De accu werd verplaatst, zodat het blok beter zichtbaar werd in het frame. De bedrading werd verlegd, de machine kreeg spaakwielen en banden met race compound en een zelf gemaakt uitlaatsysteem.

Er kwamen componenten uit verschillende H-D onderdelen en accessoires collecties, zoals voetsteunen en handvatten uit de Defiance collectie en blok covers uit de Dominion collectie. Tenslotte kreeg de creatie als finishing touch een race-lakschema in Gulf blauw en oranje.

Eigenaar Richard Oude Monnink: ‘Het resultaat is 100% teamwork van Koen Noorman, Pascal Schulte, Kevin Smit, Frank Buis, Bas Oude Monnink en mijzelf. En we zijn er heel erg trots op!’

West Coast Motors – The FXGP

Als basis koos West Coast Motors voor een Fat Bob 114, die onderhuids een flinke upgrade kreeg tot 128 cubic inch (2097cc). Het blok levert 152pk op het achterwiel en 220 Nm koppel.

Vervolgens werd het rijwielgedeelte flink aangepakt, waarbij – met behoud van de Fat Bob-lijnen – de grondspeling toenam, het gewicht omlaag ging en er verschillende onderdelen vervangen werden. Zo kreeg de machine een Öhlins upside-down voorvork, een achterbrug van een Superbike en lichtgewicht Marchesini velgen.

Om al dat geweld tot stilstand te brengen zetten Brembo Monoblocks hun tanden in 320mm remschijven. De machine kreeg een custom 2-in1-uitlaatsysteem en werd gespoten in de klassieke oranje-wit-zwarte Harley-racekleuren.

Eigenaar Bas Leek, met nauwelijks verholen trots: ‘Al met al staat er een beest van een motor waarvan ik overtuigd ben dat mijn klanten hem ook geweldig vinden. En als het publiek en de jury van de Battle of the Kings hem ook op waarde weten te schatten moeten we weer een heel eind kunnen komen dit jaar!’

Big Rivers Harley-Davidson – The Gunship

Het team van Big Rivers besloot de look & feel van de 2018 Harley-Davidson CVO-lijn als startpunt te gebruiken.

De kleur van die machine heet Gunship Grey, en zo ontstond de naam The Gunship. De basis Harley-Davidson Street Bob kreeg een custom achterspatbord, een ander stuur, spaakwielen en een custom zadel. De mid-controls gingen naar voren en de achterzijde een paar centimeter omlaag.

Er kwamen nieuwe spiegels en handvatten en tenslotte werd er een custom TBR 2-in-1 uitlaatsysteem gemonteerd. Een royale laag hoogglanzende Gunship Grey lak met bordeauxrode accenten en velgen maakte het project compleet.

After Sales Manager Huubke van Boldrik: ‘We hebben er keihard aan gewerkt, maar dat zie je er volgens ons ook echt aan af. We zijn als team erg trots op het resultaat. Laat die stemmen maar komen!’

Nog een weg te gaan

Voordat een van de Benelux-dealers zich tot Custom King 2019 kan laten kronen heeft hij nog een lange weg te gaan. Zo moet zijn machine eerst de Benelux-competitie zien te winnen. Tot 14 februari kan het publiek nog stemmen, waarna de winnaar van de Benelux op vrijdag 15 februari bekendgemaakt op de Harley-Davidson stand op de Motorbeurs Utrecht. Daarop gaan de nationale winnaars de strijd aan in een finale showdown. De selectie en kroning van de overall Custom King 2019 vindt in november plaats op de EICMA in Milaan, waar de creaties van alle finalisten zij aan zij te bewonderen zijn.

Info over de Battle of the Kings vind je op h-d.com/customkings. Onder de indruk? Vergeet dan vooral niet te stemmen.

4 van deze beauties zijn nog de hele week te bewonderen op de Harley-Davidson stand in Paleis 8 op het Salon. Ook de winnaar van de Benelux-editie van vorig jaar staat op het salon. Die vind je op de Febiac stand, ook in Paleis 8.

Red Velvet – Harley-Davidson Luxembourg – Foto: Jonas Roosens
Destroyer – H-D Liège – Foto: Jonas Roosens
Renew The Ride – Harley-Davidson Mons – Foto: Jonas Roosens
Green Splitter – Harley-Davidson Capital Brussels – Foto: Jonas Roosens

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.