Rossi in Dakar Rally 2020?

De Dakar Rally is nog maar net afgelopen, maar de geruchten blijven nog even doorgaan. Zo zou Valentino Rossi een deelname overwegen in 2020.

Het was Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah die het gerucht de wereld in stuurde. De rally-coureur uit Qatar beweert contact gehad te hebben met Rossi over een deelname volgend jaar. Met Toyota. En Rossi zou dat bevestigd hebben.

Nasser Al-Attiyah aan de finish van de Dakar Rally in 2019 – Foto: Fréderic Le Floc’h – DPPI

We weten al langer dat Rossi een fervent rally-liefhebber is en dat hij zich ook op 4 wielen wel kan redden. De Dakar rally valt ook perfect binnen de MotoGP winterstop. Klinkt allemaal aannemelijk, maar er zijn toch een paar ‘details’ die ons alvast doen twijfelen aan de bewering van Nasser Al-Attiyah. Zo zit Rossi nog tot eind 2020 onder contract in het Yamaha MotoGP team, en het lijkt redelijk onwaarschijnlijk dat ze bij Yamaha staan te springen bij zo’n rally-uitstapje. Daarnaast zijn het Toyota-team en Nasser Al-Attiyah al jarenlang sterk verbonden aan Red Bull. Rossi’s grote sponsor is dan weer concurrent Monster Energy, wat een zitje in een Dakar-team van Red Bull ook niet erg aannemelijk maakt.

Het zou anders wel leuk zijn om te zien hoe een MotoGP racer het er in een rally als de Dakar vanaf brengt, zelfs al is het in een auto. Tot nog toe hebben er weinig MotoGP rijders zich aan die uitdaging gewaagd. De Nederlander Jurgen van den Goorbergh (in 2005 nog in de MotoGP) is zowat de uitzondering. Bij zijn eerste deelname in 2009 was hij meteen beste rookie op een 17e plek. Hij nam in totaal 10 keer deel en de laatste jaren daarvan zelfs zonder assistentie in de Malle Moto klasse. Dat zien we Rossi precies niet meteen doen…

Jurgen van den Goorbergh in de Dakar van 2017 – Foto: EPA