Quicktest: Kawasaki Vulcan S Café Edition – Rotterdam Citytrip

Ik schreef het eerder al: Kawasaki’s Vulcan S is een gevalletje apart. De kleine 650 cruiser is een stuk sportiever dan je zou verwachten en voor 2017 kreeg hij een leuke update die ik voor u kon uittesten op citytrip in Rotterdam.

Tekst: Arno Jaspers
Foto’s: Target Press

OK, de meeste exotische locatie is het niet, maar zodra ik onder een stralend ochtendzonnetje aankom bij Republic Moto in Rotterdam, besef ik dat dit helemaal goed gaat komen. Mocht je het niet weten, Republic Moto is een motorwinkel/restaurant/bar waar het übergezellig vertoeven is en waar we eerst een korte perspresentatie krijgen over het nieuwe 2017 model.

Republic Moto, de nieuwe hotspot voor motorrijders in Rotterdam.

Die uiteenzetting kan ik erg kort samenvatten, want wat nieuwe kleurtjes, een windschermpje, een versnellingsindicator en een Arrow uitlaat zijn de grootste nieuwigheden. Verder wordt nog eens benadrukt dat deze motor dankzij instelbare voetsteunen, drie verschillende zadelhoogtes en een verstelbaar stuur werkelijk geschikt is voor rijders van alle lengtes. Maar genoeg technische praat, ik zoek het liever uit aan de hand van een testrit.

{openx:14}

Kleine, maar belangrijke aanpassingen

Nu hoef je geen kilometers te malen om in te zien dat de subtiele aanpassingen heel goed uitpakken. Een versnellingsindicator is wat mij betreft samen met je toerental het meest essentiële gegeven op een dashboard, zeker voor een motor die ook beginnende rijders aantrekt. Een leuke extra dus, en datzelfde mag ook gezegd worden van de Arrow uitlaatdemper. In vrijloop klinkt hij al een stukje dieper dan de standaard en dat wordt er enkel beter op als ik een stukje ga rijden. Bij het terugschakelen wordt ik telkens getrakteerd op lekkere plofjes en bij het accelereren is hij luid, maar niet overdreven.

“Het rijplezier van een Z650, vertaald voor een cruiserpubliek.”

Hoewel de ‘feet forward’ rijhouding voor mij altijd een stukje wennen is, kan ik me best vinden op deze Vulcan die eigenlijk het rijplezier van een Z650/ER-6 vertaalt voor een cruiserpubliek. Het tweecilinderblokje is heerlijk, de gasrespons zit goed en de koppeling is perfect doseerbaar en niet te zwaar voor het Rotterdamse stadsverkeer. Ik krijg bovendien veel feedback van de goed grippende voorkant en aan vertrouwen is er nooit een gebrek. Toegegeven, achteraan is de motor wel net wat harder afgeveerd dan bijvoorbeeld een z650, al heeft dat meer te maken met de typische geometrie van een cruiser. Aan comfort is er dus zeker geen gebrek, al moet je het nét wat rustiger aan doen bij snelheidsdrempels.

“In een konvooi van journalisten krijg ik wel af en toe flashbacks naar ‘Sons of Anarchy’ afleveringen, al zijn de Sons of Kawasaki gelukkig van een iets vriendelijkere aard.”

De Erasmusbrug, niet te missen.

Na een verplichte fotostop bij de prachtige Erasmusbrug en Hotel New York, rijden we verder richting de Van Nelle tabaksfabriek om vervolgens opnieuw naar het centrum te bollen. Zolang je geen extreme hellingshoeken opzoekt (wat wij uiteraard bij elk rondpunt wél deden omwille van de test) is de Vulcan een perfecte stads- en pendelfiets. In een konvooi van journalisten krijg ik wel af en toe flashbacks naar ‘Sons of Anarchy’ afleveringen, al zijn de Sons of Kawasaki gelukkig van een iets vriendelijkere aard.

Geen lederen frengels, doodskoppen of ‘Born to be Wild’. Gewoon lekker cruisen.

Voor wie er niet verplicht een Harley-Davidson logo op de tank moet staan, is de Kawasaki Vulcan S een logische keuze, want het is momenteel veruit de veelzijdigste cruiser op de markt. Dat je er nog wat hoogtoerige Japanse sportiviteit (en betrouwbaarheid) bijkrijgt naast een schappelijk prijskaartje, is mooi meegenomen. De enige andere concurrent uit het land van de rijzende zon is Honda’s CMX500 die nog minder kost, maar ook een stuk minder sensaties biedt.

Vanaf 7.849 (BE) 9.249 (NL) euro haal je al de ‘Special Edition’ in huis, de standaarduitvoering kost  7.649 (BE) 9.049 (NL) euro en voor de ‘Cafe’ die je op de foto’s kan zien ben je in België 7.999 euro kwijt, in Nederland wordt dat 9.399 euro. Leg wel nog 899 opzij voor de Arrow uitlaatdemper.

Uitlaat

Je zal me nooit ‘Loud pipes save lifes’ horen zeggen, al valt het niet te ontkennen dat de Vulcan een stuk beter klinkt met de uitlaatdemper die speciaal ontwikkeld werd in samenwerking met Arrow. Dit is een apart accessoire waarvoor je 899 euro extra moet neertellen, maar dat is hij helemaal waard.

 

 

Motorblok
Kawasaki’s tweecilinder uit de ER-6 heeft geen introductie meer nodig, aangezien het waarschijnlijk één van de meest verkochte paralleltwins aller tijden is. Ik kon er geen slecht woord over zeggen toen hij nog enkel beschikbaar was voor de nakedbike en gekuipte ER-6f, en in cruiserversie werd hij er zeker niet slechter op. Integendeel: dit blok definieert de coole, sportieve aard van de Vulcan S.

 

 

Windscherm

De ‘Cafe’ Special Edition waarmee we in Rotterdam aan de slag mochten, herken je aan de groen-witte kleurstelling, striping op de wielen en een windschermpje. Een leuke toevoeging voor de Vulcan S die ervoor zorgt dat je bovenlichaam beschermt is tegen de elementen, zonder dat je turbulenties krijgt aan je helm.

 

 

Technische fiche
Kawasaki Vulcan S

Motor: 649cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde paralleltwin
Max. vermogen: 
61 pk/7.500 o.p.m.
Max. koppel:
 63 Nm/6.600 o.p.m.
Transmissie:
 zesbak, ketting
Frame:
 Stalen perimeterframe
Voorvering:
 41 mm conventionele voorvork, niet regelbaar, veerweg 130 mm
Achtervering: 
monoshock, regelbare veervoorspanning, veerweg 80 mm
Voorrem:
 300 mm schijf met 2zuigerremklauw
Achterrem:
 250 mm wave- schijf met 1zuigerremklauw
Banden voor/achter: 
120/70-17 / 160/60-17 
Rijklaargewicht:
 228 kg
Zithoogte:
 705 mm
Tankinhoud:
 14 l.
Kleuren:
 Zwart, Matzwart met groene decals, Matgrijs met oranje decals (SE), Limegreen en wit (Café)
Prijs België:
vanaf € 7.649,00
Prijs Nederland:
vanaf € 9.049,00