Onze man in de Ténéré Travel Trophy (3, einde)

Onze man Allan trok zijn rijlaarzen aan om deel te nemen aan Yamaha’s Ténéré Travel Trophy. Een evenement dat Ténéré rijders verenigt voor on- en offroad rijplezier van in Frankrijk tot Spanje. Aangezien het de eerste editie is, weten de deelnemers ook nog niet 100% wat te verwachten, al kan je wel zeker zijn dat het een feestje wordt met meer dan 100 gelijkgestemde motorzielen.

Tekst en foto’s: Allan Straetemans (A.S.Moto)

Woensdagmorgen, zoals elke morgen zijn we weer vroeg aan de ontbijttafel en starten we de motoren rond een uur of acht. De voorbije twee dagen hebben ons geleerd dat we best goed op tijd vertrekken willen we niet te laat aankomen in het volgende Ténéré Town. Vandaag stuurt de route ons over hoog gelegen plateaus en ruige open vlaktes over stenen pistes. We worden getrakteerd op een machtig uitzicht over de Gorge du Tarn.

Alternatieve route: het mag wat rustiger

Wat verderop houden we even halt voor de dagopdracht, we nemen het kompas erbij en moeten de graden berekenen van één van de brugpijlers van de Millau brug, Europas hoogste. Enkelen kozen vandaag om de alternatieve route te nemen, de voorbije dagen zijn in hun kleren gekropen en de mooiste offroadsecties moeten nog komen! De organisatie had voor elke dag zo’n alternatieve route zonder offroadsecties voorzien. Aankomen doen we allemaal samen op een leuke camping in het zuiden van het regionaal park Haut Languedoc.

De tentjes worden opgezet, enkelen springen het zwembad in en anderen gaan naar de bar. Het is dan ook prachtig weer… het lijkt alsof we van de buien verlost zijn voor de rest van de week. Er staat paëlla op het menu vanavond. Na de dagelijkse briefing start de quiz, we verdelen ons in groepjes van een man of 6 en doen ons best. De vragen gaan, zoals verwacht, vooral over de Yamaha Tenere en alles daarrond. Deze avond gaan we alvast wat later naar bed… 🙂

Een dagje asfalt en luxe, stilte voor de storm

Donderdag, stage 4, de voorlaatste al. Vandaag een volledig route over de weg. De organisatie heeft spijtig genoeg enkele stukken moeten schrappen wegens brandgevaar in het zuidelijkste deel van Frankrijk. Iets waar we allemaal wel begrip voor hebben, gisteren kruisten we immers door een afgebrand gebied en als we zo’n branden kunnen vermijden moeten we dat zeker doen. Hoe dan ook, we rijden weer een prachtige rit, onze Ténéré is van alle markten thuis en staat ook op de wat vlottere geasfalteerde wegen z’n mannetje.

We rijden door de spectaculaire Galamus kloven en naderen de Pyreneeën. Wat vroeger dan de andere dagen kwamen we met ons groepje aan in Andorra. Deze avond sliepen we in een 4 sterren hotel. Een dagje luxe voor alle avonturiers! De motoren kregen een plaats in de overdekte garage.

Finale dag: smokkelroute en offroaden

Stage 5, de finale vandaag! Gisteren tijdens de briefing werd ons aangeraden om zeker vandaag vroeg genoeg te starten. De rit van vandaag nadert de 300km en bevat behoorlijk wat offroad. Er heerste dus om 07u al een gezellige drukte in de ontbijtruimte van het hotel.. Voor acht uur zaten we al op onze motor, eerst de motoren vullen met goedkope benzine en we kunnen er tegenaan. Nog maar net vertrokken vanuit het hotel en we krijgen onze eerste bergpas voorgeschoteld, we rijden richting de befaamde smokkelroute, iets waar velen naar uit hebben gekeken.

Meteen na de smokkelroute rijden we natuurpark Alt Pirineu binnen en bereiken we het hoogste punt van onze route… +2400 meter en onverhard. Dit is genieten! Het is al ruim voorbij het middaguur als we de eerste eetgelegenheden tegenkomen, te herkennen aan de rijen geparkeerde Ténérés op de parking ervoor. De plaatselijke pizzabakker beleefde met zekerheid z’n drukste middag van de week. Lang blijven we niet zitten, we moeten nog een heel stuk rijden vandaag. Vanaf hier wisselen de stukken on- en offroad mekaar af en degene die moe beginnen worden kunnen op elke kruising kiezen om de korte weg richting de camping te rijden.

De laatste keer deze week bereiken we onze dagelijkse “Ténéré Turn Off”, onze koffiestop… Deze keer geen koffie, maar water, veel water… De temperatuur schommelt rond de 30°. Vandaag ook geen challenge of the day en ook geen opdracht aan de koffiestop… De punten worden vandaag geteld. De laatste stukken offroad krijgen we onder onze wielen en ergens tegen 18u komen we aan bij camping Isabena, welbekend onder de allroad en endurorijders… De organiatie wacht ons aan de finish op en we krijgen onze medaille…

Felicitaties aan alle deelnemers, én aan de organisatie!

Na het avondeten volgt de prijsuitreiking.. plaatsen 1, 2 en 3 werden op het podium geroepen en kregen hun prijs in ontvangst… Ook werd er één deelnemer geloot die een attentie mocht ontvangen. Verder deze avond, muziek, bier en nagenieten van dit avontuur. Zaterdagmorgen zit dit event erop, ongeveer de helft van de deelnemers laat hun motor achter bij de vrachtwagen die voor het transport zal zorgen, de andere helft van de deelnemers rijdt op eigen houtje naar huis… Sommigen in één ruk, anderen trekken nog dieper Spanje in of kiezen alternatieve wegen richting België en Nederland. De organisatie heeft laten weten dat dit geen eenmalige editie zal zijn, we kijken dus al uit naar volgend jaar! Ze hebben dat goed gedaan, Maarten, Jessica en iedereen die betrokken was bij deze organisatie.