MotoGP 2022 vooruitblik

Het einde van MotoGP-seizoen ’21 stond helemaal in het teken van kampioen Quartararo, de sterke Ducati’s en tot slot het afscheid van Valentino Rossi. Maar de seizoensafsluiter in Valencia betekent meteen ook de eerste blik richting het seizoen 2022.

MotoGP jaargang 2022 wordt er eentje die getekend wordt door de afwezigheid van Rossi, maar ook die van Petronas. Het team wordt omgedoopt tot RNF MotoGP Racing en zal nog steeds samenwerken met Yamaha, met een optie om dat contract ook in ’23 en ’24 verder te zetten. De plek van Rossi wordt opgevuld door Darryn Binder die zal aantreden naast Andrea Dovizioso.

Ook bij Aprilia is er groot nieuws, want de Italianen zetten opnieuw een fabrieksteam in, i.p.v. het Gresini Racing Team (dat wel al fabrieksondersteuning kreeg sinds 2015). Gresini gaat op haar beurt verder met Ducati en verder zien we dat VR46 de plekken van Esponsorama Racing overneemt.

Bij de rijders nemen naast Rossi ook Danilo Petrucci en Iker Lecuona hun vertrek bij KTM-Tech3, dat volgend jaar met een compleet nieuwe line-up voor de dag komt. Petrucci trekt richting de Dakar, terwijl Lecuona volgend jaar zal aantreden in het WK Superbikes.

Wat betreft de provisionele kalender, kon het contrast met coronajaar 2021 niet groter zijn, zo zien we de terugkeer van een Argentijnse, Finse, Japanse, Thaise, Australische en Maleisische GP en de afschaffing van de dubbele GP weekends in Losail, op de Red Bull Ring en in Misano.

Vooral de terugkeer van een Finse GP op de Kymi Ring en een Indonesische GP op het Mandalika International Street Circuit spreken tot de verbeelding na een lange afwezigheid. Er was ook sprake van een nieuwe GP in Brazilië, al staat die nog niet op de kalender.

TEAMS EN RIJDERS 2022

Bij de fabrieksteam verandert er relatief weinig. Na de overstap van Maverick Viñales richting Aprilia eind 2021, neemt Franco Morbidelli zijn plek in bij Monster Energy Yamaha.

Als belangrijkste nieuwkomers noteren we dus Remy Gardner en Raúl Fernández die als smaakmakers uit de Moto2 richting KTM-Tech3 komen.

Fabio Di Giannantonio en Enea Bastianini komen terecht bij Gresini Racing, terwijl Andrea Dovizioso en Darryn Binder het nieuwe WithU Yamaha RNF vervoegen.

Het team VR46 wordt aangevuld met Marco Bezzecchi.

Aprilia Racing
Aleix Espargaró
Maverick Viñales

Ducati Lenovo Team
Francesco Bagnaia
Jack Miller

Gresini Racing
Enea Bastianini
Fabio Di Giannantonio

Pramac Racing
Johann Zarco
Jorge Martin

Racing Team VR46
Luca Marini
Marco Bezzecchi

LCR Honda Idemitsu
Álex Márquez
Takaaki Nakagami

Repsol Honda Team
Pol Espargaró
Marc Márquez

Red Bull KTM Factory Racing
Brad Binder
Miguel Oliveira

Tech3 KTM Factory Racing
Raúl Fernández
Remy Gardner

Team Suzuki Ecstar
Joan Mir
Álex Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP
Fabio Quartararo
Franco Morbidelli

WithU Yamaha RNF MotoGP Team
Andrea Dovizioso
Darryn Binder