Analyse: Waarom hipsters moeten uitsterven

Hipsters houden van motoren. Dat is geen nieuws en daar heb ik ook helemaal niets op tegen. Sterker nog: mensen in hokjes stoppen suckt. Hoe meer motorrijders, hoe beter! Toch? Waar ik het wel moeilijk mee heb is dat sommige zogenaamde hipsters een geïdealiseerd beeld ophangen van motorrijden ‘zoals het ooit was, zoals het zou moeten zijn’. Dit komt perfect naar voren in het volgende filmpje dat ik even voor u geanalyseerd heb.

Ter info: dit is reclame voor een motortent die je deels aan je motor kan ophangen. Winkelwaarde: 420 euro (!)

Establishing shots

00:00-00:03 Eerste beeld, een dikke, vette Hipsterbaard, of wat had je gedacht?

00:03-00:04 Hipsterman slaapt in de open lucht en rijdt op een motor met apehangers. Dit type stuur moet dringend verboden worden voor iedereen die geen lid is van een Mexicaanse bikergang. Waar zit Ben Weyts als je hem nodig hebt?

00:04-00:05 Hipsterman 2 rijdt met een Yamaha XT550 omdat hij met zijn Starbucks barista-loon geen XT500 kon betalen. Gelukkig maar.

00:05-00:07 Uiteraard heeft Hipsterman 2 een Zippo op zak. Zwaarder, onbetrouwbaarder en minder handig dan zo’n BIC, maar very cool.

00:07-00:09 Tijd voor koffie! Vermoedelijk van bonen uit eigen tuin.

00:09-00:11 De Hipster trekt het lederen vestje aan dat hij drie dagen geleden voor 500 euro kocht in de vintage hipster boutique. Ideale motorkledij bij vochtige omstandigheden.

00:11-00:14 Uiteraard moet er een vrouw meespelen in het filmpje.

Het product

Op dit punt zijn de drie protagonisten van het filmpje voorgesteld en komt de Exposed Bivouac tent mooi opgerold in beeld. Toegegeven, het ziet er netjes afgewerkt uit, maar 420 euro is toch wel stevig aan de prijs.

00:16-00:22 Onze vrolijke hipsterbende zet de helmpjes op en vertrekt. Uiteraard enkel retro-helmpjes, want een comfortabele, veilige integraalhelm met een sluitend vizier voor de helft van de prijs is so uncool.

00:22-00:27 We krijgen een overzicht van de bagage van onze hipsters die voornamelijk bestaat uit juten zakken die met koord op de motor gesjord zijn (“Want zo deden ze het ook in de seventies!) Ik geef toe dat een stel plastic koffers meestal lelijk is, en alu koffers zijn ook niet voor iedereen weggelegd, maar for fucks sake: als je op reis gaat, zorg dan dat je bagage in orde is! Daarmee wil ik zeggen dat je best zorgt voor waterdicht spul dat zo stabiel mogelijk op de motor hangt. En als je van plan bent om lang te rijden, draag dan ook niet te veel in je rugzak – je hebt maar 1 rug.

Het rijden

00:30-00:32 Hipsterman 1 heeft een jeansvestje zonder mouwen aan met een Iron Maiden patch. Ik durf te wedden dat hij buiten ‘The Number of the beast’ en ‘Run to the Hills’ geen enkel nummer van Maiden kent.

00:33 Hipstermeid heeft een Buff aan! Blijkbaar toch eentje met gezond verstand.

00:44 Hipsterman 2 jumpt met zijn XT. Awesome dude.

Het kamperen

00:50-00:55 Na 5 kilometer rijden, wordt het hoog tijd om een kampeerplek te zoeken. Hipsterman 1 parkeert zijn Harley alvast in het gras.

01:02-01:18 In het filmpje duurt het 16 seconden om de eenpersoonstent van 420 euro op te zetten. Ter referentie: op die tijd kan je ook 8 ‘2 seconds’ tentjes van de Decathlon opzetten waarin je 16 man te slapen kan leggen en je bent nog steeds goedkoper af! Toegegeven, een uitdaging om mee te nemen op de motorfiets.

Het koken

01:19-01:33 Koken met hipsters! Menu van de dag: Bonen uit blik, spek met ajuin en als Pièce de Résistance: vis op een stok. Serieus. Waar komt die vis opeens vandaan? Waar verbergt Harley-man zijn vislijn? Ik ben bovendien geen hygiënefreak, maar die stok is echt ranzig. Wie wil er nu de schors van een tak bij zijn visgraten eten? Verder wordt er in deze scène ook een eitje gekraakt op een steen, want potten en pannen zijn o-zo mainstream.

The money shot

01:33-01:43 De hipsters gaan wandelen in de natuur, Apehanger-man wast zich in een rivier om zich voor te bereiden op …

01: 43- 01:44 Mijn favoriete moment van het hele filmpje. Hipster-Harley-Apehanger-man heeft zich opnieuw in zijn Iron Maiden gilet gehesen en – niet onbelangrijk – zijn rode bandana aangedaan om tot een moment van diepe zelfreflectie te komen. Wat zou er door het hoofd spelen van deze getormenteerde ziel?

…ik zal het nooit weten, want dit is ook het moment waarop ik er zodanig genoeg van had dat ik het filmpje heb afgezet. Ik hoop dat er nog een stevige regen/sneeuwbui volgde. Fuck you hipsters. Serieus.