Yamaha update de Ténéré 700 en Rally Edition

Yamaha pakt uit met enkele slimme updates voor haar succesnummer, de Ténéré 700. Het gaat daarbij vooral over de update van het dashboard naar een 5″ TFT scherm, en de toevoeging van enkele kleine snufjes naast nieuwe kleuren. Het belangrijkste avontuur blijft vooralsnog de beschikbaarheid bij de dealer, waarover we ongetwijfeld meer leren na de EICMA.

PERSBERICHT

Instrumentupgrades, smartphoneconnectiviteit en ABS-verfijningen

Sinds zijn lancering in 2019 heeft de Ténéré 700 in heel Europa uitstekende successen geboekt. Met meer dan 40.000 verkochte exemplaren heeft de speciale combinatie van een koppelrijke 690 cc CP2-motor met een robuust, multifunctioneel chassis de positie van Yamaha als een van de toonaangevende fabrikanten van Adventure-motoren opnieuw bevestigd – en de legendarische Ténéré is opnieuw de ultieme motorfiets voor elke ontdekkingsreiziger en avonturier.

Het gamma is verder versterkt met de Ténéré 700 Rally Edition met een extra reeks premium upgrades die hem uitrusten voor het zwaarste terrein – en de recente introductie van de Ténéré 700 World Raid met grote actieradius geeft elke rijder de mogelijkheid om nog verder te gaan dan de Next Horizon.

Het ongelooflijke potentieel van de Ténéré 700-modellen is aangetoond door fabrieksrijder en merkambassadeur Pol Tarrés, die als eerste op een 2-cilindermachine reed in de Erzbergrodeo en daarbij vele rijders op lichte enduromachines overtrof.

Pol werd in het Ténéré World Raid Rally Team voor de Africa Eco Race in oktober vergezeld door Alessandro Botturi, de winnaar van de Tunisia Desert Challenge. En terwijl het raceteam door Afrika raasde, heeft Nick Sanders opnieuw zijn opmerkelijke avontuurlijke geest en de toonaangevende prestaties, duurzaamheid en betrouwbaarheid van Yamaha’s Adventure-motorfiets aangetoond door opnieuw een wereldreis te voltooien op zijn Ténéré 700.

Voor 2023 zijn de Ténéré 700 en Ténéré 700 Rally Edition voorzien van een aantal belangrijke upgrades en verfijningen die het totaalpakket een meerwaarde geven en hun positie als ’s werelds toonaangevende Adventure-machines versterken. Bovendien wordt de opmerkelijke Ténéré 700 toegankelijker dan ooit met de introductie van de 35kW-versie voor A2-rijbewijs*.

*Niet van toepassing op Ténéré 700 Rally Edition

5-inch TFT-meter in World Raid-stijl

Zowel de Ténéré 700 als de Ténéré 700 Rally Edition zijn uitgerust met een nieuw 5-inch TFT-scherm. Dit hoogwaardige dashboard biedt keuze uit twee schermthema’s voor verschillende rijsituaties.

In de “Explorer”-schermmodus ligt de nadruk op de toerentalschaal, zodat de rijder zich kan concentreren op het handhaven van het sterkste koppel voor effectieve prestaties bij het rijden op onverharde wegen. Het “Street”-scherm heeft een meer conventionele uitstraling met ronde wijzerplaten in analoge stijl. Beide schermstijlen hebben een duidelijk ontworpen lay-out met goed leesbare pictogrammen en waarschuwingslampjes, zodat de rijder zich kan blijven concentreren op de weg of het circuit voor hem.

Smartphoneconnectiviteit

In contact blijven is nu nog gemakkelijker voor Ténéré-rijders. Het 2023-model is immers uitgerust met een Communication Control Unit (CCU) voor smartphoneconnectiviteit. Om de connectiviteit te activeren, verbindt u uw smartphone via Bluetooth® met de machine met behulp van Yamaha’s gratis MyRide-app. Zodra u uw smartphone hebt gekoppeld, verschijnen meldingen van inkomende oproepen, e-mails en sms-berichten op het nieuwe 5-inch TFT-scherm. U kunt ook de belangrijke parameters van de motorfiets monitoren via de app.

Indien het systeem zo is ingesteld, kan het de rijder ook op de hoogte brengen van elk technisch probleem dat op de Ténéré wordt gedetecteerd en kan het een kennisgeving via e-mail verzenden naar een motorfietsdealer of een ander contact dat door de rijder is aangewezen.

MyRide-app biedt ook vele andere nuttige functies, waaronder het bewaken van alle belangrijke parameters van de motorfiets, het bijhouden van de genomen route en het registreren van de afgelegde afstand, acceleratie, topsnelheid, hoogteverschillen en nog veel meer. Gegevens kunnen worden gedeeld op sociale media, vergeleken en besproken met andere Yamaha Adventure-rijders op enkele van de vele internetfora en speciale socialemediagroepen.

Verbeterde ABS-modi

Het ABS-systeem van het vorige model bood de keuze tussen AAN en UIT, en voor 2023 zijn zowel de Ténéré 700 als de Ténéré 700 Rally Edition uitgerust met een verbeterd ABS-systeem met drie modi. Met dit verbeterde systeem, dat al aanwezig was op het World Raid-model, kan de rijder kiezen tussen Volledig AAN, Voorwiel AAN, achterwiel UIT en Volledig UIT.

Volledig AAN is verplicht bij het rijden op de straat, Voorwiel AAN, achterwiel UIT is bedoeld voor gebruik bij gematigde offroadritten waarbij de grip niet constant is, terwijl Volledig UIT geschikt is voor extremere offroadritten.

Voorbedraad voor een Quickshifter

De Ténéré 700 en Ténéré 700 Rally Edition zijn voorbedraad voor de montage van een optioneel Quick Shifter Systeem dat nu verkrijgbaar is als origineel Yamaha-accessoire.

Opnieuw ontworpen remhendel vooraan, nieuwe USB-aansluiting, LED-knipperlichten

Voor een grotere duurzaamheid is de voorremhendel opnieuw ontworpen om bestand te zijn tegen accidentele schade als de machine valt. Andere upgrades zijn een nieuwe USB-aansluiting in plaats van de vorige 12V-aansluiting en LED-knipperlichten.

2023 Updates voor Ténéré 700 en Ténéré 700 Rally Edition

  • Ook verkrijgbaar in 35kW-versie**
  • 5-inch TFT-scherm met twee thema’s
  • Smartphoneconnectiviteit
  • ABS met 3 modi
  • Nieuwe kleuren en graphics – Icon Blue en Tech Kamo (Ténéré 700)
  • USB-aansluiting
  • LED-richtingaanwijzers
  • Nieuw ontwerp van de voorremhendel
  • Voorbedrading voor Quickshifter

**Alleen van toepassing op Ténéré 700. De Ténéré 700 Rally Edition kan alleen in vol vermogen worden besteld, maar is gehomologeerd voor ombouw.

Prijs en beschikbaarheid

De prijzen verschillen per regio. Neem dus contact op met uw Yamaha-distributeur voor meer informatie.

Kleuren

Voor 2023 krijgt de Ténéré 700 vernieuwde graphics en nieuwe kleuren: Icon Blue en Tech Kamo.

De Ténéré 700 Rally Edition blijft verkrijgbaar in Heritage White.        

Originele Yamaha-accessoires

Yamaha heeft een breed scala aan originele accessoires ontwikkeld waarmee de Ténéré-rijder een uniek gepersonaliseerde Adventure-motorfiets kan samenstellen. De lange lijst van speciaal gemaakte componenten omvat een Akrapovič slip-on uitlaatdemper, Öhlins-wielophangingen, verlagingskit, Quick Shift System en vele andere verbeterende accessoires, evenals zorgvuldig geselecteerde pakketten.

U kunt deze pakketten en accessoires bestellen en op uw nieuwe motorfiets laten monteren voor u hem ophaalt bij uw Yamaha-dealer. Alle onderdelen in de pakketten kunnen ook afzonderlijk worden gekocht.

MyGarage-app

Met de MyGarage-app van Yamaha kunt u op een snelle en gemakkelijke manier thuis een virtuele Ténéré met tal van originele accessoires samenstellen op uw smartphone of laptop. Met deze gratis app kunt u accessoires toevoegen en verwijderen om uw ideale Yamaha Adventure-motorfiets samen te stellen. U kunt het eindresultaat vanuit elke hoek bekijken in 3D.

Dankzij de MyGarage-app kan de klant precies kiezen welke accessoires het beste bij zijn motorfiets passen. Nadat hij de accessoires heeft gekozen, kan het pakket worden ge-e-maild naar de door de klant gekozen Yamaha-dealer die de geselecteerde originele accessoires op de Ténéré zal monteren.
Ga naar www.yamaha-motor.be voor meer informatie over originele Yamaha accessoires en kleding of over MyGarage.