Yamaha R9 is klaar om R6 te vervangen in WK Supersport!

De Yamaha R9 gaat de R6 opvolgen in het WK Supersport. Althans dat is wat Ten Kate Team Manager Kervin Bos vertelt. De WK Supersport winnaar met Dominique Aegerter in ’21 en ’22 verklaart er meteen bij dat hij niets weet over een straatlegaal model.

Tenzij je afgelopen jaar onder een steen hebt geleefd, weet je dat er bij Yamaha een R9 zit aan te komen. Net zoals de R7, moet die zijn plek opeisen in Yamaha’s supersport-gamma en zal hij gebaseerd zijn op een eerder platform. We kennen de ‘9’ immers al jaren van de MT-09 en Tracer 9 en dan weet je dat het gaat om een 900cc triple met iets meer dan 120pk.

In een interview met MCN vertelt Bos dat alles nog onduidelijk is, maar dat de Yamaha R6 volgend jaar zeker vervangen wordt door de R9. Het racemodel is reeds in ontwikkeling, al is er geen nieuws over een straatlegaal model. Andere bronnen uit Japan en insider geroddel in Europa suggereren dan weer dat we een R9 mogen verwachten in de herfst. Wat betreft het racemodel kon Bos ook bevestigen dat er reeds met deze motor getest is op Misano.

Wat betreft de R6 lijkt het erop dat deze dynastie aan het einde van haar latijn is. De motor was afgelopen jaren uitsluitend beschikbaar als Track-Only model omdat de emissie vereisten niet meer gehaald werden. Beschouw de 600cc supersport dus gerust als een slachtoffer van de Europese regelgeving.
To be continued!

Image: the one, the only Kar Lee @Motokandi