Yamaha is opnieuw klaar voor het échte Dakar!

Yamaha Motor Europe meldt dat het gloednieuwe Yamaha Ténéré World Raid Team zal deelnemen aan de Africa Eco Race die van 15 tot 30 oktober wordt georganiseerd met start in Monaco en legendarische finish in Dakar, Senegal.

Yamaha heeft een lange racegeschiedenis in Afrika die begon met de overwinning van Cyril Neveu in 1979 in de allereerste editie van de Paris Dakar Rally. Door deel te nemen aan de Africa Eco Race is de cirkel rond. Yamaha keert terug naar de spirituele thuis van de Ténéré en bevestigt op die manier een nieuw beleid waarin zijn Rally programma weer nauw verbonden wordt met de echte geest van avontuur met producten die klanten extra plezier kunnen geven.

Door met een productiemachine deel te nemen aan de 12 etappes van deze Afrikaanse rally wil Yamaha het uitzonderlijke DNA van de nieuwe Ténéré World Raid aantonen, maar ook een uitgebreid klantenprogramma voorbereiden dat Ténéré klanten die deelnemen aan nationale activiteiten of aan internationale Rally Raid langeafstandsevents, zal ondersteunen. In de Africa Eco Race challenge kunt u uw eigen grenzen verkennen, maar ook nieuwe horizonten en mensen ontdekken.

Het nieuwe Rally programma markeert ook de start van een samenwerking met Riders for Health, een bijzondere sponsor die Yamaha verwelkomt in het Ténéré World Raid Team om de aandacht te vestigen op het enorme werk van deze liefdadigheidsinstelling die motorfietsen levert en onderhoudt voor gezondheidsgerichte activiteiten in Afrika.

Yamaha heeft het beheer van het Yamaha Ténéré World Raid Team toevertrouwd aan Rebel X Sports onder leiding van Team Manager en ervaren Rally Raid campagnevoerder Manuel Lucchese. De Italiaan Alessandro Botturi, winnaar van de vorige twee edities van de race, en de Spanjaard Pol Tarres zullen deelnemen aan de 14e editie van de rally met een raceversie van de onlangs gelanceerde Ténéré 700 World Raid.

Botturi en Tarres gaan deze unieke uitdaging inderdaad aan met motorfietsen op basis van de Ténéré 700 World Raid die Yamaha uitgerust heeft met enkele gespecialiseerde GYTR onderdelen, zoals een grotere brandstoftank en een KYB-wielophanging, om beter bestand te zijn tegen de extreme eisen van een competitieve Rally Raid.

Het team en de motorfiets zijn dus nieuw, maar beide rijders kunnen indrukwekkende geloofsbrieven voorleggen. Botturi start in de Africa Eco Race 2022 als winnaar van de vorige twee edities in 2019 en 2020. Deze 46-jarige Italiaan was ook de International Six Day Trial kampioen in 2005 en 2007. Hij nam verder deel aan het World Enduro Championship en aan tal van Dakar rally’s.

Botturi’s teamgenoot Tarres was eerst trialrijder en stapte dan over naar het World Enduro Championship. De 27-jarige Spanjaard heeft naam gemaakt door het aangaan van de zwaarste enduro-uitdagingen met zijn Yamaha Ténéré 700. Hij plaatst ook regelmatig “Seeker”-video’s op YouTube die de zwaartekracht lijken te negeren.

Het Yamaha Ténéré World Raid Team bereidt zich voor op de AER in de Tunesische Desert Challenge tussen 21 en 29 april met acht etappes over meer dan 2.700 km. Dit wordt de eerste belangrijke test voor de motorfietsen en voor de rijders die later dit jaar de uitdaging van de Africa Eco Race zullen aangaan.

Paolo Pavesio

Directeur Marketing en Motorsport, Yamaha Motor Europe

“De deelname aan de Africa Eco Race is een spannend nieuw avontuur voor Yamaha, maar het is ook een soort terugkeer naar de spirituele thuis van de Ténéré en naar onze Rally Raid roots. We zijn ervan overtuigd dat het contact met onze klanten zeer belangrijk is, en met dit nieuwe project en met deze motorfiets willen we hen inspireren om hun meer avontuurlijke kant te herontdekken. Dit is nog maar het begin van dit avontuur. Op basis van onze ervaring dit jaar zullen we het klantenprogramma uitbreiden voor het seizoen 2023. We zijn ook erg blij dat we kunnen samenwerken met Riders for Health. We willen onze deelname aan de rally gebruiken om meer bekendheid te geven aan hun indrukwekkende werk bij het bieden van de broodnodige medische ondersteuning aan plattelandsgemeenschappen in Afrika. Hun motorfietsen zijn daarbij hun belangrijkste vervoermiddel. De aanwezigheid van hun logo’s op onze motorfiets en op de kleding van onze rijders vormt slechts de eerste stap in onze samenwerking.”

Alessandro Botturi

Yamaha Ténéré World Raid Team

“Over enkele weken begint dit geweldige avontuur met het Yamaha Ténéré World Raid Team. Ik wacht vol ongeduld op mijn eerste ervaring met de nieuwe motorfiets in de Tunesische Desert Challenge. We willen deze race uitrijden, maar ook zoveel mogelijk gegevens en kennis verzamelen om ons nog sterker te maken. Dit wordt een belangrijk jaar met als uiteindelijke doel onze deelname aan de Africa Eco Race en het halen van de mythische finishlijn bij het Lac Rose in Dakar.”

Pol Tarres

Yamaha Ténéré World Raid Team

“Ik ben bijzonder enthousiast over dit nieuwe avontuur! Ik voel me bevoorrecht als deelnemer aan dit zeer belangrijke project met een fantastisch team en met Alessandro als superervaren teamgenoot. Iedereen staat te popelen om deel te nemen aan de Africa Eco Race en de Yamaha Ténéré 700 World Raid is de perfecte machine voor zo’n uitdagende rally. We hebben veel aan de motorfiets gewerkt en ik voel dat hij al zeer competitief is. Ik ga vol vertrouwen naar Tunesië. Het wordt een echte uitputtingsslag en een goede training om ons klaar te stomen voor de uitdaging van het belangrijkste event van het jaar. Ik moet nog veel leren, maar ik ben vastbesloten om me hard in te spannen om het best mogelijke resultaat te halen.”