Xavier Siméon: einde carrière, focus nu op coaching jonge talenten

Xavier Siméon zal volgend jaar niet meer racen op WK-niveau. De meest succesvolle Belgische racepiloot van de afgelopen jaren zet een punt achter zijn carrière, bedankt zijn trouwe fans en sponsors, maar kijkt meteen ook naar de toekomst.

Persbericht

De 33-jarige Belgische piloot heeft om persoonlijke redenen besloten te stoppen met zijn professionele racecarrière. Voortaan zal hij zich onder andere toeleggen op coaching in de Belgian Motorcycle Academy (BMA) in Mettet en op het begeleiden van jonge talenten, waaronder Barry Baltus, onze Moto 2-vertegenwoordiger. Hij zal ook de detailhandel ontwikkelen die hij enkele jaren geleden in Andorra heeft geopend.

Na een periode van bezinning en vragen tijdens de zomer, heeft Xavier Siméon besloten zijn racecarrière niet voort te zetten.

Xavier Siméon legt zijn beslissing uit: “Vandaag heb ik het hoogtepunt van mijn carrière bereikt met een WK Endurance-titel. Ik besef hoeveel geluk ik heb gehad om mijn passie ten volle te beleven, maar nu ligt mijn toekomst elders. Ik heb gedaan wat ik moest doen en deze zomer besefte ik hoeveel ik op andere gebieden nog te doen heb. Je moet weten hoe je afscheid moet nemen op het juiste moment, en de mijne is gekomen. Ik wil nu mijn passie en al mijn ervaring doorgeven aan jong Belgisch talent dat wil doorbreken. Ik denk aan Barry Baltus in Moto 2, maar ook aan de jongeren die hun stempel nog moeten drukken (zoals Lorenz Luciano), en de studenten van de vzw Belgian Motorcycle Academy. Ik wil mijn ouders bedanken die mij op elk moment van mijn carrière hebben gesteund, Francis Bata die mij heeft gelanceerd, Freddy Tacheny die mij heeft geholpen te worden wie ik ben, mijn partners en sponsors die gedurende mijn hele carrière in mij hebben geloofd, mijn talrijke fans die mij constant hebben gesteund, en alle mensen die mij in mijn carrière als piloot hebben omringd. Ik neem geen afscheid van motorrijden, het zal altijd deel uitmaken van mijn leven, maar op een andere manier.”

De toekomst van Xavier Siméon zal worden voortgezet in volledige samenwerking met ZELOS, zijn managementstructuur sinds 2012.

Freddy Tacheny, oprichter van ZELOS, zegt: “Xavier is al bijna 10 jaar een van de drijvende krachten achter ZELOS, en persoonlijk steun ik hem al bijna 20 jaar. Het was dan ook vanzelfsprekend dat hij na rijp beraad samen, dat op zijn persoonlijk besluit uitkwam, zijn traject met ons zou voortzetten. ZELOS is er dan ook trots op te kunnen rekenen op de ervaring en het dynamisme van Xavier om onze talrijke motorprojecten vooruit te helpen en te doen slagen.”

PALMARES XAVIER SIMEON

2022: winnaar 24 Heures Motos van Le Mans, 4e 24H SPA EWC Motos

2021: Wereldkampioen Endurance

2019-2020: Wereldkampioenschap endurance

2019: MotoE Wereldkampioenschap – 5e

2018: MotoGP wereldkampioenschap – 27e

2017: Moto2 Wereldkampioenschap – 23e

2016: Moto2 Wereldkampioenschap – 17e

2015: Moto2 Wereldkampioenschap – 7e

2014: Moto2 Wereldkampioenschap – 14e

2013: Moto2 Wereldkampioenschap – 12e

2012: Moto2 Wereldkampioenschap – 21e

2011: Moto2 Wereldkampioenschap – 26e

2010: Moto2 Wereldkampioenschap – 30e

2009: FIM Superstock 1000 Cup winnaar

2006: European Superstock 600 winnaar