Vooruitblik naar de MotoGP-finale

MotoGP seizoen 2020 is er eentje voor de geschiedenisboeken. De wereldwijde pandemie, het uitvallen van de regerende MotoGP-wereldkampioen, extreem onregelmatige prestaties van de toppers: het zijn drie belangrijke factoren die zorgden voor veel spanning. Maar krijgen we een knallende finale in de komende drie weekends, of draait het uit op een sisser?

Als we alles op een rijtje zetten, dan zijn er nog maximaal 75 punten te verdienen, terwijl koploper Joan Mir slechts 14 punten voorsprong heeft op de wisselvallige nr.2 Fabio Quartararo. De strijd in Motorland Aragon bracht nog meer titelkandidaten met zich mee en dat is aan het einde van een seizoen met 8 verschillende winnaars en 15 podium finishers…

3 te gaan, 5 te verslaan

Als we puur naar de cijfers kijken, dan zijn er nog 6 titelkandidaten. Joan Mir was dit seizoen de meest constante, maar kon nog geen race winnen. Fabio Quartararo startte sterk aan een heel wisselvallig seizoen wat ook gezegd kan worden van Maverick Vinales. Franco Morbidelli kwam de laatste races hard opzetten na tegenvallers begin 2020, net zoals Alex Rins, al wordt die nog voorafgegaan door een van de smaakmakers van de voorbije jaren, Andrea Dovizioso.

Gooit Corona roet in het eten?

De echte spanning kwam de voorbije dagen nochtans niet van de rijders, maar wel van de heropflakkering van het Covid-19 virus over heel Europa. Hoewel de situatie in Valencia (locatie voor 2 van de drie laatste GP’s) stabiel lijkt, kon datzelfde niet gezegd worden van Portimao waar we hopelijk de ontknoping krijgen. Recent kwamen evenementen in Portugal fel onder vuur te liggen na het organiseren van een F1-manche met toeschouwers op Estoril.

Afgelopen vrijdag volgde gelukkig een persconferentie waarop Portugees minister Antonio Costa bevestigde dat de Grand Prix mag doorgaan, hetzij zonder toeschouwers en achter gesloten deuren. Datzelfde geldt ook voor de GP’s in Valencia waarbij alle rijders en teamleden in één grote bubbel blijven. Dit biedt jammer genoeg geen uitsluitsel voor verdere besmettingen, wat we eerder dit seizoen al zagen toen Valentino Rossi en zes techniekers bij Yamaha besmet geraakten.

Geen zekerheden, enkel spanning

Als we één ding leerden in 2020, dan is het wel dat er geen zekerheden zijn in de MotoGP. Maar tegelijkertijd bleek dat de afwezigheid van grote namen als Rossi en Marquez niet noodzakelijk de spanning wegnemen. Voorlopig hopen we voorzichtig dat die spanning nog drie mooie raceweekends mag duren. U kijkt toch mee?

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd