Vlaanderen keurt klimaatakkoord goed: volledig elektrisch tegen 2050

Het Vlaamse parlement is gisteren tot een akkoord gekomen over het klimaatbeleid. Er komen drastische maatregelen op vlak van mobiliteit energie en economie.

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld en oppositiepartijen sp.a en Groen zijn het gisteren eens geraakt over een stel maatregelen met betreffing tot het klimaatbeleid. Dit debat liep al tien maanden. Concreet wil Vlaanderen evolueren naar een koolstofarme samenleving met een minimale uitstoot van broeikasgassen. Daartoe moeten er verregaande maatregelen genomen worden.

Kilometerheffing en ‘groene motoren’

Zo volgt er een kilometerheffing voor personenwagens een lichte vrachtwagens. De Lijn zal vanaf 2019 enkel nog groene bussen mogen aankopen en ook het Vlaamse wagenpark moet ‘vergroend’ worden. Tegen 2030 moet de helft van de verkochte auto’s een groene motor hebben. Koning auto moet plaatsmaken van de fiets en over de motorfiets…werd gewoontegetrouw geen woord gerept.

2050: Alles elektrisch

Wel werd er gezegd dat Vlaanderen ook ‘fossielvrij’ zou moeten worden tegen 2050, oftewel dat alle verbrandingsmotoren vervangen zouden moeten worden door elektromotoren. Of dat te combineren valt met de kernuitstap in 2025, is nog maar zeer de vraag.