Technische keuring motorfietsen van start op 1 januari: locaties, prijzen, en alle info.

De technische keuring voor motorfietsen zal van start gaan op 1 januari. De Vlaamse overheidsdienst mobiliteit en GOCA (de koepelorganisatie van keuringsbedrijven) publiceerden vandaag het keuringshandboek en benadrukten dat alles in het werk wordt gezet om begin volgend jaar van start te gaan. De klok tikt dus, want concreet kan je vandaag – 14 dagen voor de deadline – nog geen afspraak maken.

Vanaf 1 januari voert Vlaanderen de technische keuring in voor motorfietsen boven de 125 cc voor de tweedehandsverkoop en na een ongeval. Dit is het gevolg van een Europese richtlijn die vraagt dat motorfietsen technisch gekeurd zullen worden op hun veiligheid, milieu- en geluidsimpact.

‍Concreet houdt het in dat iedereen wie een motorfiets wil verkopen, vanaf 1 januari verplicht een technische motorkeuring moet laten uitvoeren à rato van €48,10. De overheid spreekt van controle op:

De remuitrusting
De stuurinrichting
De lichten en reflectoren
De ophanging
Het chassis
Een emissiemeting
Een auditieve beoordeling

De 15 centra voor de motorkeuring:

Voorlopig kan je enkel in onderstaande keuringscentra terecht voor zo’n keuring:

Alken
As
Brakel
Brugge
Dendermonde
Deurne
Diest
Diksmuide
Geel
Heist-op-den-Berg
Mechelen
Rotselaar
Wondelgem
Zellik
Zwevegem.

Vanaf 1 maart zou dit uitgebreid worden naar Antwerpen-Noorderlaan, Eeklo, Hechtel-Eksel, Ieper, Kontich, Malle, Roeselare, Stekene, Tienen, Willebroek, Zemst en Zwijnaarde.

Enkel op afspraak

Op de verschillende websites van Goca, de Vlaamse dienst voor Mobiliteit en Openbare Werken en de sites van voorgenoemde keurcentra staat duidelijk aangegeven dat de technische controle voor motorfietsen enkel op afspraak zal zijn, al wringt het schoentje daar voorlopig nog want momenteel is het nog niet mogelijk om een afspraak te boeken.

We spraken hierover met Sofie Vanhout, woordvoerster van Goca. “Het aanleveren van het keuringshandboek heeft enige tijd in beslag genomen, waardoor we momenteel nog bezig zijn met de IT-ondersteuning op punt te stellen voor de verschillende keuringscentra. Achter de schermen zijn we wel bezig geweest met de technische installaties en de opleiding van de keurmeesters. Het is dus niet omdat je momenteel nog geen afspraak kan maken via de website, dat we op 1 januari niet klaar zullen zijn.” aldus Vanhout.

Hou deze site de komende dagen in de gaten voor nog meer info over de technische keuring.