Suzuki verlaat MotoGP

Team Suzuki Ecstar zal vanaf seizoen 2023 niet meer deelnemen in de FIM MotoGP. Het nieuws is nog niet officieel bevestigd door Dorna of Suzuki zelf, maar lekte reeds via tal van goedgeplaatste bronnen. Een spijtige zet, gezien de goede resultaten die het team de laatste jaren boekte.

Omwille van de financiële gevolgen van de wereldwijde coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zou het Suzuki Ecstar MotoGP-team zich terugtrekken uit het de MotoGP vanaf volgend seizoen. Eerder werd ook al gemeld dat Livio Suppo bewust bij het team werd binnengehaald om de budgetten onder controle te krijgen, al bleek dat een erg moeilijke taak gezien het huidige economische klimaat.

Rijderswissel?

Een jammere terugtrekking dus, die vermoedelijk niet zonder gevolgen zal zijn voor Suzuki zelf aangezien het een contract heeft met MotoGP organisator Dorna tot 2026. Maar de meest voelbare impact is er uiteraard binnen de rijdersmarkt waar plotseling 2 toppers zonder contract komen. Joan Mir, de 2020 wereldkampioen wordt verwacht van de stap te nemen richting Honda Repsol naast Marc Marquez, al is er momenteel ook plaats voor een extra topper bij Yamaha naast Fabio Quartararo. Deze rijderswissels zullen de komende maanden pas duidelijk worden.

Minstens even belangrijk is wat er met de startplekken van Suzuki gebeurt. Hier zal Aprilia vermoedelijk pushen om een satellietteam op de grid te krijgen, al is dat ook nog toekomstmuziek.

To be continued.