Spypics: KTM 790 Adventure

Net nu er afbeeldingen lekken van BMW’s nieuwe 900cc allroad, duiken er ook nieuwe beelden op van een nieuwe KTM middenklasse trail.

De 790 Adventure zal nog niet meteen bij de dealer staan – we verwachtten dat de 790 Duke eind dit jaar als eerste onthuld zal worden – al heeft KTM wel aangegeven dat het model in volle ontwikkeling is. Een nieuwe spionagefoto geeft aan dat de nieuwe adventure quasi productierijp is.

Wat mogen we er van verwachten? Vermoedelijk zullen er twee 790 Adventures komen, naar analogie met de rest van KTM’s trails. Gezien de beperkte longinhoud, vermoeden we dat één van de twee modellen een soort van Dakar-waardige offroader zal worden met 21″ voorwiel en 18″ achteraan. Op eerdere foto’s zagen we al een grote dubbele benzinetank, waardoor lange woestijnetappes geen probleem mogen zijn.

De motor op de afbeelding lijkt de vork van de 1090R te gebruiken, al zou de achtervering niet gelinkt zijn. Het 790 motorblok biedt achteraan meer ruimte dan de gebruikelijk V-twins, waardoor er met een eenvoudige horizontale schokbreker gewerkt kan worden – toch net iets eenvoudiger als je in de Sahara in panne staat.

Achter het windschermpje schuilt een groot LCD-dashboard, al zijn we nog niet zeker of het zwarte kuipwerk van de foto definitief is. Vermoedelijk leunt de styling meer aan bij de huidige 1290 Adventure reeks en werden deze kuipen gebruikt als afleidingsmanoeuvre. Eén ding wist KTM-topman Stefan Pierer wel al te zeggen: “De Africa Twin kan maar beter op zijn tellen passen.” Straffe taal, al zou de 790 motor amper moeten onderdoen voor de 94 PK van Honda’s zandhapper. To be continued.