Royal Enfield omgebouwd tot tractor

Bullet Saanti, zo heet de door een Indische boer tot tractor omgebouwde Royal Enfield. Grappig? Vinden wij ook, maar het ding gaat wel officieel voorgesteld worden in Kenia later deze maand. Er zijn er reeds 75 besteld en 2.000 boeren staan op de wachtlijst.

Reeds in 2012 bouwde een boer in Gujarat zijn oude Royal Enfield om tot een tractor om de eenvoudige reden dat hij te krap bij kas zat om zich een echte tractor aan te schaffen om zijn land mee om te ploegen. Deze ‘innovatie’ lijkt intussen steeds meer bijval te genieten op Afrikaanse bodem. Het project trok de aandacht van meerdere NGO’s en universiteiten wereldwijd. Eentje daarvan is de in Nairobi gebaseerde ‘University of Agriculture and Technology’ en zij hebben de bedenker van het project, Mr. Janagi, uitgenodigd naar Kenia om te kijken hoe ze dit kunnen commercialiseren in Kenia.

Enfield Tractor (1)

Hoe het technisch in elkaar zit? Het rijwielgedeelte en de motorische componenten zijn van de Royal Enfield Bullet, maar achteraan werden er tractorachtige onderdelen op gemonteerd. Het ding rijdt op drie wielen en heeft ook een gereedschapskoffer om de nodige werktuigen mee te kunnen nemen die je als boer nodig hebt om het land te bewerken. In vergelijking met het inschakelen van vee, maakt de Saanti het bewerken van het veld goedkoper en verhoogt het de productiviteit. Hieronder vind je een video waarbij de Enfield letterlijk het veld omploegt.

KTM Print style 11 tot 17 juli