R.I.P. Bruce Brown (1937-2017), de maker van ‘On Any Sunday’

Bruce Brown, de regisseur van de legendarische motorfilm ‘On Any Sunday’ is gisteren op 80-jarige leeftijd overleden in zijn slaap. Brown maakte hoofdzakelijk surf- en skateboardfilms, al zou de motordocu ‘On Any Sunday’ de geschiedenis ingaan als zijn belangrijkste werk.

Brown werd geboren in San Francisco, Californië en was al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in surfen en filmen. In 1966 maakte hij de film ‘Endless Summer’, een docu die surfen plotsklaps mainstream maakte.

‘On Any Sunday’ is tot op de dag van vandaag verplichte kost voor sportieve motorrijders in elke discipline.

Vijf jaar later boekte hij echter een groter succes met ‘On Any Sunday’, de motorfilm met Steve McQueen als co-producer. Het was iets heel anders dan wat Brown gewoon was,  al leverde de film hem wel een Oscarnominatie voor beste documentaire op. Halverwege de jaren ’70 ging Brown op pensioen, al zou hij in 1981 opnieuw aan het filmen gaan. Eerst produceerde hij ‘On Any Sunday II’,  een motorfilm die nooit het succes van het origineel zou evenaren. Daarna werkte Brown samen met zijn zoon, Dana Brown, voor de productie van ‘Baja 1000 Classic’ (1991) en On Any Sunday: Revisited (2000).

 

Hieronder vind je Brown’s bekendste film terug via YouTube, of toch zolang hij niet offline wordt gehaald wegens de copyrightschending.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.