QJMotor SRK 921 RR: De eerste Chinese superbike?

Welk merk? Hoor ik u nu denken bij het lezen van deze titel. Het Chinese QJMotor braakt ambitieus de ene na de andere motor uit. Op de EICMA in Milaan konden ze lof opwekken door de voorstelling van hun nieuwe racemotor die nu voor 2024 wordt opgesplitst in twee modellen.

Misschien eerst even wat achtergrond informatie. Als het design van deze motoren u doet denken aan een Italiaanse schone is de opzet van de Chinezen geslaagd. Dat heeft ook een reden. Giovanni Castiglioni en Adrian Morton werkten beide bij MV Agusta en lagen aan de basis van het design van beide fietsen.

De SRK 921 RR (bovenaan) en 1000 RC Ten 78 (onderaan) kwamen voort uit de halve samenwerking met MV Agusta. De QJMotor kreeg niet enkel wat typische design elementen. Ook krijgen ze motorisch heel wat Italiaanse invloeden. De SRK 921 RR kent een MV Agusta 1000CC viercilinder, goed voor 129 pk en en 93Nm. Toegegeven, dat is flink minder dan we van het merk uit Varese gewend zijn, als zijn het wel astronomische cijfers naar Chinese normen. Daarnaast voorziet Brembo de remmen en Marzocchi volledig instelbare voor- en achtervering. De kleinste van de twee is gek genoeg de zwaarste met 215kg vol vloeistoffen.

De 1000 TC Ten 78 (zeg dat eens 3x snel) wordt het paradepaardje en wekte indruk met zijn uitgesproken design en scherpe, agressieve lijnen. Hier wordt de motor opgeboord tot 1078cc en is hij goed voor 144 pk en 112Nm. Brembo en Marzocchi voorzien beide respectievelijk de remmen en vering en het blok is ook uitgerust met een quickshifter. Beide motoren worden daarnaast voorzien van een zes-assige IMU die zaken als bochten-ABS mogelijk maakt. Hij weegt iets minder, met 198kg rijklaar.

Prijskaartje? In China onder de €9.000!

Nu is het enkel maar de vraag wanneer (of?) deze motoren ooit het daglicht zien in Europa. Chinese motorfabrikanten zijn bezig aan een echte opmars waarin ze vaak de samenwerking aangaan met Europese fabrikanten om makkelijker voet aan grond te krijgen in ons kritisch kopersklimaat. En dan zwijgen we uiteraard nog over het prijskaartje eens de motoren hier zijn. In China koop je een SRK 921 RR voor net geen 70.000 Yuan, omgerekend…€8.900.