ProductTest: Dunlop SportSmart Mk3

Eentje voor de straatvechters

Voor de 5de keer op 2 jaar tijd presenteert Dunlop een nieuwe band. De SportSmart Mk 3 is een nieuwe hypersportband voor op straat en Dunlop claimt 20 procent extra grip op nat wegdek en zelfs 23 procent extra grip op het droge. Of dat volstaat om het rubber aan de grond te houden? Ik zocht het voor u uit in de buurt van Barcelona en op het circuit van Castelloli.

Laat je niet misleiden door dat stukje circuit want de SportSmart Mk3 is hoofdzakelijk een straatband. De focus ligt op dynamisch weggebruik met de mogelijkheid tot een eerste circuituitstapje en daarbij mikt Dunlop op een erg breed publiek. Dat merkte ik op de perspresentatie ook aan de testmotoren die varieerden van een zware, krachtige BMW S 1000 XR over een koppelsterke Yamaha XSR900 naast een Kawasaki Ninja ZX-6R op circuit en ook Yamaha’s bestseller, de MT-07.

Een obligaat rondje rond het kegelparcours in het nat. De Mk3 liet geen steken vallen, al kan ik enkel op basis hiervan geen oordeel vellen over de wet grip.

Het gaat dus over sportieve motoren van alle aard die voortaan beroep kunnen doen op een aantal technologieën die Dunlop verder ontwikkelde. Zo is er de ‘MT Technology’ die een harde centrale compound laat doorlopen onder een zachtere schoudercompound voor een stijvere constructie. ‘Hi Silica-‘ en ‘Fine Carbon-‘ technologieën vertalen zich vooral naar een snelle opwarmtijd en veel feedback bij koud weer. Maar eerlijk is eerlijk: bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal en perfect zonnige testomstandigheden kan ik hier moeilijk dieper op ingaan.

Een cool profiel is altijd mooi meegenomen.

Wat we ondertussen wel gewoon zijn van Dunlop (of toch zeker van de SportSmart TT’s die al meerdere keren de revue passeerden) is dat de Mk3 erg vlot instuurt. Dit is o.a. het resultaat van Dunlop’s Dynamic Front Formula, terwijl het Carcass Tension Control System zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling en dus betere tractie. Daarbij komt nog de Jointless Belt Technology die zorgt voor een erg stijf karkas dat niet uitzet op hoge snelheid en zo een constante feedback garandeert. Dunlop beweert zelf dat de nieuwe technologieën zorgen voor meer contactvlak onder hellingshoek en vooral een consistenter contactvlak naarmate de band slijt. Je zou dus langer van optimale prestaties kunnen genieten.

Om hier al definitieve uitspraken over te doen is het voor ons na een eerste testrit nog wat vroeg. Eén ding staat wel vast; aan de prestaties op warm asfalt zal het niet liggen. Onze dag bestond hoofdzakelijk uit stevig doorrijden op de openbare weg, afgewisseld met enkele circuitsessies. Hierbij waren we (net zoals bij de SportSmart TT) onder de indruk van de snelle opwarmtijd  en ook het gemakkelijke stuurkarakter. Het enige element waar we wel rekening mee hielden is dat de band bij extreem gebruik op circuit – Lees: oneigenlijk gebruik, tempo snelste groep – uiteindelijk ging oververhitten en zo geleidelijk aan in grip daalde. Dit merkte ik een enkele keer toen ik (na enkele rondjes hard doorrijden) iets te bruut op het gas ging met Kawasaki’s Z900 bij het uitkomen van een haarspeldbocht. De koppelkrachtige viercilinder (zonder tractiecontrole) verloor een fractie van een seconde de grip achteraan, al werd dit snel gecorrigeerd.

De SportSmart Mk3 nestelt zich in het Dunlop gamma tussen de oudere SportSmart2Max (die in meer verschillende maten beschikbaar is) en de sportievere SportSmart TT. In tegenstelling tot die laatste band, hou je de Mk3 ongeacht het gebruik best op een constante bandenspanning tussen de 2,2 en 2,4 bar vooraan en 2,5 tot 2,7 bar achteraan. Deze druk is ideaal in een erg ruime temperatuurzone en zal je naast een optimaal stuurkarakter bij dagdagelijks gebruik ook langer rijplezier geven.

Ohja en niet onbelangrijk: in april geldt er nog een 40 euro cashback actie op de SportSmart Mk3. Hieronder vind je de prijslijst en maten.

Maten en prijzen:


TYPE
AfmetingAdviesprijs
Sportsmart Mk3120/70ZR17 (58W) TL SPORTSMART MK3144,50
Sportsmart Mk3180/55ZR17 (73W) TL SPORTSMART MK3213,50
Sportsmart Mk3180/60ZR17 (75W) TL SPORTSMART MK3224,00
Sportsmart Mk3190/50ZR17 (73W) TL SPORTSMART MK3228,50
Sportsmart Mk3190/55ZR17 (75W) TL SPORTSMART MK3233,00
Sportsmart Mk3200/55ZR17 (78W) TL SPORTSMART MK3237,00

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.