Prachtige custom YZF-R1 bij Jay Leno

Jay Leno kreeg in zijn beroemde garage onlangs bezoek van MotoAmerica-bazen Wayne Rainey en Richard Varner. Ze kwamen er de custom Yamaha YZF-R1 tonen die aan de basis ligt van het hele MotoAmerica-verhaal.

MotoAmerica is het Noord-Amerikaanse superbike-kampioenschap dat ontstaan is in 2014. Het is de Amerikaanse versie van het WorldSBK kampioenschap en maakt deel uit van de AMA, de American Motorcyclist Association.

De drijvende kracht achter MotoAmerica is driemaal 500cc wereldkampioen, tweevoudig AMA Superbike Champion en AMA Hall of Fame-ster Wayne Rainey. Geen nobele onbekende dus. Aan het einde van de jaren ’80 en begin jaren ’90 was hij een te duchten rivaal voor Kevin Schwantz en Michael Doohan. Hij won dan ook drie keer de wereldtitel in de 500cc-klasse. Daar kwam in 1993, in volle eindstrijd voor een vierde titel, abrupt een einde aan toen Rainey zwaar ten val kwam tijdens de race in Misano. Rainey brak zijn rug en raakt daarbij verlamd.

Maar de star of the show in de garage van Jay Leno is niet de presentator of zijn beroemde gasten, maar wel de prachtige custom YZF-R1 die ze hebben meegebracht.

De motor werd gebouwd door Richard Pollock van Mule Motorcycles en is een moderne interpretatie van de legendarische Yamaha TZ750 geworden. De basis is het motorblok van de R1. Alles daarrond is op maat gemaakt, van het frame tot de top of the line Öhlins-vering en Brembo-remmen. Laat je dus niet in de doeken doen door het retrojasje. Dit is een high-spec superbike!

De bouw van het frame was volledig in handen van Mule Motorcycles, maar Rainey was degene die voor alle bling zorgde. Daarvoor ging hij aankloppen bij zijn oude contacten en leveranciers in de racerij. Tijdens die gesprekken merkte hij dat de Amerikaanse racerij op hoog niveau het lastig had. De laatste Amerikaanse MotoGP-kampioen was wijlen Nicky Hayden maar er stond geen nieuwe generatie piloten klaar. En dus beslisten Rainey en zijn partners in crime Chuck Aksland, de voormalig manager van Team Roberts, en  zakenman Richard Varner,  daar wat aan te doen. Dat was de start van MotoAmerica in 2014.

Het hele interview en de motor kan je in de Youtube-aflevering van Jay Leno’s Garage zien.

Copyright foto’s: MotoAmerica

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.