Nog meer electronische snufjes bij KTM

KTM is een van de voorlopers als het gaat om electronische snufjes. Zo plannen ze vanaf 2021 een adaptieve cruise control en blind spot detectie toe te voegen aan hun electronics pack.

Zoals vaak druppelen vernieuwingen in de autowereld nadien ook door naar de motoren. Cruise control is er daar eentje van en KTM gaat nu een stapje verder met de introductie van een adaptieve cruise control. Het systeem is nog in ontwikkeling maar een prototype op een 1290 Super Adventure S werd in Oostenrijk al voorgesteld aan de pers.

De adaptieve cruise control zal niet fungeren als een noodremsysteem, maar treed in werking boven een bepaalde snelheid. Het kan voorliggers detecteren de afmetingen van een motor en groter. Het systeem gaat de snelheid van de cruise control dan aanpassen aan de snelheid van het voertuig voor je. Daarbij bewaart de cruise control een afstand van 2 seconden door automatische gascontrole en – indien nodig – licht gebruik van de voorrem.

De testpiloot onderweg zonder gebruik te maken van zijn rechterarm en -been.

Het systeem is nog in ontwikkeling en zal nog verder uitgebreid en verbeterd worden. Zo zal de rijder zelf de snelheid kunnen instellen waarboven het systeem moet werken en de afstand die bewaard moet worden met de voorligger.

Naast de adaptieve cruise control kondigde KTM ook nog een blind spot detection aan, oftewel vervanging voor de schoudercheck. Ze ontwikkelen een systeem dat met behulp van radar op korte afstand voertuigen kan detecteren die zich in je blinde hoek bevinden als je bijvoorbeeld van rijstrook verandert. Daarbij krijg je dan een visuele waarschuwing op je dashboard, een alarmbel en gaan er LED-lampjes branden in je spiegel.

KTM verwacht deze nieuwe snufjes in een nieuw electronics pack te kunnen aanbieden op hun motoren vanaf 2021.

KTM voegt daarmee nog 2 afkortingen aan de al lange lijst electronische snufjes toe. Om die allemaal te spellen heb je tegenwoordig al een grote zak letterkoekjes nodig: Motorcycle Stability Control (MSC), Motor Slip Regulation (MS R), Hill Hold Control (HHC), Automatic Turn Indicator Reset (ATIR), en nu dus ook Adaptive Cruise Control (ACC) en Blind Spot Detection (BSD).

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.