Nieuwe ZX-10R in 2019?

2 weken geleden hadden we het al over de mogelijke terugkeer van de ZX-6R in 2019, en nu gaan er ook geruchten dat Kawasaki op hetzelfde moment werkt aan een vernieuwde ZX-10R.

De ZX-10R werd de afgelopen jaren constant verbeterd. Dit jaar kwam er de de ‘SE’-versie met verbeterde electronische vering, vorig jaar de limited edition ‘RR’, een getweakte versie in 2016 met verbeterde remmen, vering, motor en chassis-geometrie… Maar dat neemt niet weg dat aan de basis van deze motor een machine uit 2011 ligt. En in motortermen is dat toch al een ouwe tante. Niet dat de ZX-10R qua prestaties moet onderdoen voor de concurrenten. Bewijs daarvan zijn de 4 WSBK-titels en 3 constructeurs-overwinningen de afgelopen jaren.

Dus vanwaar die geruchten over een vernieuwde ZX-10R? De grote aanwijzing komt van wat papierwerk dat Kawasaki onlangs indiende bij de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) in de VS. Het is gewoon routinematige documentatie, die nodig is om de NHTSA informatie te geven over hoe het VIN-systeem (voertuigidentificatienummer) van Kawasaki in 2019 in mekaar zal zitten. Die documentatie bevat een lijst van alle modellen die in 2019 geen fundamentele wijzigingen zullen ondergaan – zoals gewijzigde capaciteiten, modelcodes of vermogensoutput. Dat betekent ook dat elk model dat ontbreekt in die lijst, waarschijnlijk wél gewijzigd zal worden.

Op de lijst vinden we motoren terug zoals de Z1000, de Ninja 1000 (of Z1000SX, zoals die in Europa bekend is), de Ninja ZX-14R (ZZR1400) en Ninja H2 SX. Andere onlangs onthulde of bijgewerkte machines blijven ook ongewijzigd, inclusief de Ninja 650 en de Z650, de Ninja 400, Versys-X 300 en Z900 modellen.

Wat vinden we niet terug op die lijst? De ZX-6R waarvan we dus al vermoedden dat er een update komt door de documenten die ingediend werden bij de California Air Resources Board (CARB). En de ZX-10R.

Hoewel het document er sterk op wijst dat er een nieuwe ZX-10R komt in 2019, geeft het geen enkele indicatie over welke wijzigingen het dan gaat. Terwijl de documenten over de Kawasaki ZX-6R-emissierechten belangrijke details gaven over het aankomende nieuwe model – de capaciteit, de naam, het gewicht, de uitlaatemissies en de gebruikte emissietechnologie – is er op dit moment nog geen informatie over de 2019 ZX-10R. Afwachten dus…

 

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.