Motoren parkeren in Parijs voortaan betalend en niet meer op de stoep

Je motor parkeren in Parijs wordt vanaf vandaag een stuk moeilijker. Waar je vroeger gewoon op de stoep of gratis op een plek voor tweewielers kon parkeren, ben je nu aangewezen op betalende plekken. Parkeer je toch op de stoep, dan krijg je een boete of kan je motor/scooter zelfs gesleept worden.

De wetgeving was al aangekondigd voor begin dit jaar, maar zoals dat gaat met administratie en regeltjes is de regel nu (1 september) pas van toepassing. Wie zich voortaan op de stoep parkeert mag zich aan een boete verwachten en daarmee basta. Straffe politiek van een stad met 42.000 parkeerplekken voor tweewielers en een constant gebrek aan beschikbare plaatsen.

Elektrische scooters gratis

Burgemeester Anne Hidalgo geeft aan dat ze zo de luchtpollutie wil tegengaan en mensen wil motiveren om een elektrisch voertuig te kopen. Want u raadt het al: elektrische scooters parkeren gratis, hetzij ook enkel op aangegeven parkeerplaatsen.

“Puur geldgewin”

Opvallend genoeg neemt de stad geen actie tegen de plaag van elektrische steps en deelfietsen die vaak het trottoir versperren voor voetgangers. Bij Franse motorrijders en bij de actiegroep Motards en Colère wordt deze maatregel dan ook weggezet als puur geldgewin. Het parkeergeld betaal je via een app of de bestaande meters en kost afhankelijk van de zone 3 of 2 euro per uur. Bewoners en abonnementhouders betalen jaarlijks een vast tarief (om en bij de 50 euro) en daarbovenop €0,75 per dag of €4,50 per week.