MotoGP: Onderzoek naar Yamaha gooit constructeursstrijd overhoop

Het MotoGP kampioenschap 2020 heeft nog maar eens een vreemde draai gekregen. Er is namelijk een onderzoek gevoerd naar Yamaha omdat het merk illegale wijzigingen doorgevoerd heeft aan haar motorblokken..

Het onderzoek behandelde specifiek het gebruik van illegale kleppen in de M1 nadat Yamaha tegen verschillende mechanische problemen aanliep. Even werd er gevreesd voor puntenaftrek van de Yamaha rijders, wat de titelstrijd overhoop zou gooien. Gelukkig voor de spanning in het kampioenschap volgde er enkel een sanctie voor het constructeurs- en teamkampioenschap. Dat ziet er nu als volgt uit:

CONSTRUCTOR CHAMPIONSHIP:
Ducati – 171
Suzuki – 163
Yamaha – 158
KTM – 143
Honda – 117
Aprilia – 36

TEAM CHAMPIONSHIP: 
Team Suzuki Ecstar – 242
Petronas Yamaha SRT – 198
Ducati Team – 180
Red Bull KTM Factory Racing – 157
Monster Energy Yamaha MotoGP – 156
Pramac Racing – 128

Yamaha ontdekte een probleem tijdens de GP van Jerez toen Vinales één van zijn motorblokken moest opgeven. Rossi en Morbidelli verloren vervolgens een motor tijdens de race. Het merk gaf vervolgens aan dat ze maatregelen getroffen hadden om het ploffen van de motoren te voorkomen, al blijkt nu dat er mogelijk een fout was met de kleppen.

Het probleem zat echter in het verzegelen van de motoren. Volgens de MotoGP-regels moeten de teams in mei een controle motor afleveren bij de technische controle. Yamaha veranderde van kleppen voor hun resterende motoren na de GP van Jerez, en dit betekende dat ze niet identiek zijn aan het controleblok.

Critici vrezen dat er door deze lichte uitspraak voor de rijders een precedent gezet wordt. Tenslotte is het rijderskampioenschap commercieel gezien veruit het belangrijkste en wonnen de Yamaha piloten verschillende keren op een motor die niet aan de technische reglementen voldeed. Dit verhaal krijgt meer dan vermoedelijk nog een staartje, al dan niet in een rechtbank.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd