MotoGP: Binnenkort ook elektrisch

Dorna, het bedrijf achter de MotoGP en het WSBK, wil een eigen elektrische raceklasse opstarten. Dat leren we uit een interview van Dorna topman Carmelo Ezpeleta met AS en van op AsphaltandRubber.

 

Ezpeleta hoopt om het elektrisch racen nieuw leven in te blazen, nadat vorige klasses zoals het FIM e-Power kampioenschap en de TTXXGP faalden. De sterke opkomst van aparte races zoals de TT Zero op het eiland Man en de elektrische klasse op Pikes Peak zit daar zeker voor iets tussen.

Maar in tegenstelling tot die races, waar one-off prototypes de scepter zwaaien, wil Dorna een kampioenschap creëren in samenwerking met een elektrisch merk dat alle motoren levert. Er zouden vijf manches georganiseerd worden, die vasthangen aan de MotoGP-kalender. Voor de piloten wil Dorna liefst ook werken met de GP-helden, aangevuld met de toprijders uit de Moto2.

Het strafste van al is dat Dorna haar pijlen zet op 2019 om deze klasse van grond te krijgen, wat ons toch wel heel dichtbij lijkt. Tot die tijd blijven de e-adepten dus best supporteren voor ons eigenste Saroléa. (En erna ook.)