Morocco Desert Challenge: 8 dagen pure rally

Op 14 april start in Agadir de 10de editie van de Morocco Desert Challenge (MDC). Met meer dan 700 deelnemers uit 24 landen is de cross-country-wedstrijd definitief uitgegroeid tot de tweede grootste woestijnrally ter wereld. En ook dit jaar vinden we een groot aantal Belgen aan de start.

De MDC is een échte cross-country rally en gaat opnieuw ‘coast to coast’: van het ongerepte strand van Plage Blanche aan de Atlantische Oceaan, naar de warme wateren van de Middellandse Zee. In acht etappes doorkruisen de deelnemers Marokko, langs de Algerijnse grens, zo ver mogelijk van de toeristische zones. De piloten, assistentie en organisatie slapen dan ook niet in hotels, maar in prachtige, zelfgebouwde woestijnbivaks.

Opmerkelijk is wel dat er tussen de start van de eerste etappe en de finish van de laatste, letterlijk geen enkele kilometer verbinding is. Elke etappe start en eindigt in een bivak. Organisator Gert Duson: “Wij maken op die manier een einde aan het ‘noodzakelijke kwaad’ van de rallywereld. Gemakkelijk was het niet, maar onder het motto ‘moeilijk gaat ook’ kwamen we na 3 verkenningstochten tot een perfecte aaneenschakeling van mooie en gevarieerde pistes. 0 km liaison is niet enkel onze nieuwe standaard; het is een trend die velen zullen (moeten) volgen.”

Een van de avonturiers aan de start van de rally is Bob Peeters, eigenaar van B-Streetzone in Zammel. Bob was in het verleden vooral actief en succesvol in het Belgisch Kampioenschap Pocketbike. In 2012 organiseerde hij mee de Vespachallange in Marokko en kreeg hij de smaak te pakken. Vorig jaar maakte hij de overstap naar motoren, als Rookie, in de Belgian Twin Trophy met een Kawa ER6 650, waar hij meteen op de derde stek eindigde. En dan is er nu de Morocco Desert Challenge. Bob neemt deel als Rookie (hij heeft geen enkele ervaring met offroad- en endurorijden), als Rallypro (omdat hij te jong is voor de Gentleman’s categorie) en in de Malle Moto klasse (omdat als je iets doet je het maar beter meteen goed doet). Hij vertrouwt er op dat hij genoeg technische kennis heeft om de motor zelf aan de finish te krijgen.

Met Bob erbij zullen er zaterdag 8 Belgen en 13 Nederlanders aan de start staan bij de motoren, en 2 moedige dames: de Nederlandse Floor Maten op een Beta 350 RR en Anette Ostelius uit Zweden op een KTM 450EXC.

De Morocco Desert Challenge 2018 start in Agadir op 13 en 14 april met 2 dagen scruteneering op het Al Amal Plein. De 1ste special (proloog) start op 15 april om 15u30 op Plage Blanche.

  • Zondag 15 april, Etappe 1: Plage Blanche – Plage Blanche (77 km)
  • Maandag 16 april, Etappe 2 Plage Blanche – Touzounine (477 km)
  • Dinsdag 17 april, Etappe 3: Touzounine – The Dunes of the Jews (329 km)
  • Woensdag 18 april, Etappe 4: The Dunes of the Jews – Fezzou (397 km)
  • Donderdag 19 april, Etappe 5: Fezzou – Merzouga (298 km)
  • Vrijdag 20 april, Etappe 6: Merzouga – Boudnib (313 km)
  • Zaterdag 21 april, Etappe 7: Boudnib – Matarka (404 km)
  • Zondag 22 april, Etappe 8: Matarka – Oujda (204 km)

Je kan de rally volgen op de website van de Morocco Desert Challenge en via Facebook.

 

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.