MegaRide software voorspelt bandenslijtage in MotoGP

Het lijkt erop dat Ducati na de winglets, nog een volgende technologische stap genomen heeft in de MotoGP. Met dank aan de Italiaanse software van MegaRide, kan het team uit Bologna de bandenslijtage veel beter controleren.

Het is geen geheim dat Ducati al een tijdje de meest brute en krachtige motor van de MotoGP-grid heeft. Toch sloegen Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo, Hector Barbera, Karel Abraham en Alex Bautista er vorige week allemaal in om de Oostenrijkse GP af te werken met een zachte achterband. Dat ontging ook Dani Pedrosa niet: “Ik begrijp niet hoe de Ducati’s met een zachte band kunnen rijden. Ik koos voor de harde optie, en op het einde van de race had ik geen rubber over.”

Dit is iets wat de bandenspecialisten van Michelin al opgevallen was sinds het begin van het seizoen en volgens hen gaat alle lof naar MegaRide. Dit bedrijfje dat voortkomt uit de universiteit van Napels heeft voor 2017 en 2018 een exclusieve deal met Ducati Corse. MegaRide is gespecialiseerd in het maken van ‘realtime dynamische voertuig simulaties’. (Lees: hun software kan de bandenslijtage tijdens de race meten en voorspellen.)

Bandenslijtage, sleutel tot het podium

Flavio Farroni, de CEO van MegaRide is overtuigd van het voordeel van zijn software: “Het gedrag van je voertuig kennen, kunnen simuleren en in realtime opvolgen is de sleutel tot maximalisatie van de grip on eender welke ondergrond in eender welke omstandigheid.” Een idee dat gedeeld wordt door Nicolo Mancinelli, ingenieur bij Ducati Corse: “Het conserveren van de band tijdens de race is essentieel om een goed resultaat neer te zetten, zeker de laatste twee seizoenen waarin we een enorme technologische vooruitgang hebben gezien. De samenwerking met MegaRide is er om hier op in te spelen.”

Afgaande op de recente resultaten van Andrea Dovizioso – die voor een groot deel te danken waren aan slim bandenmanagement – durven we dus stellen dat Ducati een nieuw geheim wapen gevonden heeft.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.