MaxxTest: Honda NC750X en Transalp XL750V (deel 2)

Na een heerlijke voormiddag aan boord van de NC750X, was het hoog tijd om ’s namiddags een adrenaline shot in te halen. Dat zou moeten lukken op de Transalp, die boort tenslotte niet voor niets 90pk uit z’n 755cc tweecilinder. Deze 2025 facelift krijgt een strakkere achterveer mee en een iets agressiever smoelwerk, waarmee de grootste punten van kritiek op z’n voorganger aangepakt zijn. Klaar om de strijd aan te gaan in de ontzettend drukbevolkte allroad middenklasse? Ik zocht het met plezier voor u uit.

Less is more. Dat is het credo wat menig motorjournalist al roept sinds sommige fabrikanten motoren van meer dan 220 kilo in de markt zetten als ‘Allroad’. De realiteit is dat die motoren door de band genomen alle wegen aankunnen, …tot je ze een eerste keer op hun zijkant parkeert. Vervolgens lig je als een gestrande walvis op een gravelpaadje en kan je maar hopen dat er twee potige kerels je terug naar de zee helpen dragen. 

Lichter = beter

Alle gekheid op een stokje lijken de meeste motorrijders dat anno 2025 ook eindelijk te beseffen. Sinds twee jaar zien we immers de trend dat de dikste allroads in populariteit dalen, terwijl het middensegment er fel op vooruit gaat. Niet toevallig aangedreven door tal van modellen zoals de Aprilia Tuareg, Yamaha Ténéré, CFMOTO 800MT, KTM Adventure 890, Suzuki V-Strom 800, Moto Morini X-Cape, … en uiteraard ook Honda’s Transalp.

Vergis je overigens niet: er zit nog een zee van verschil tussen deze middenklasse allroads en ‘echte’ offroaders. Vooraleer je met eender welke motor uit voorgenoemd lijstje naar Dakar kan vertrekken kijk je tegen een paar duizend euro aan updates aan, maar de boerenpaadjes en boswegen worden plotseling wel stukken toegankelijker. En daarbovenop mogen we niet vergeten dat ze gewoon ook erg aantrekkelijk zijn als toermotor…enfin, of dat stel ik toch vast aan het stuur van de vernieuwde, erg vlot sturende Transalp.

De snuit werd een stukje scherper tegenover de vorige generatie.

Liever toeren dan crossen

In de buurt van Taveira en Faro liggen oneindige kilometers kronkelend asfalt en in het comfortabele zadel van de Transalp zit je dan goed. Het brede stuur en de ruime kniehoek zorgen voor een uitstekende zithouding en het (niet-verstelbare) windscherm houdt me goed uit de wind. Met m’n 1m75 heb ik geen last van wervelingen op m’n helm en ook de grotere rijders klagen niet. Enkel in de regen denk ik dat je wel flink wat neerslag op de schouder krijgt, maar bij welke allroad is dat niet? De 16,9l tank bouwt redelijk breed uit tussen de knieën, wat zorgt voor een goede controle over de motor, of toch zolang je in het zadel zit. Bij de korte offroad-sectie valt het me op dat alles gemaakt is om recht te staan op de motor, enkel de tank druk me redelijk fel naar achter, waardoor het moeilijk balanceren is. Werkpuntje.

Rechtopstaand rijden voelt nogal onwennig aan door de brede tank die je naar achter duwt en de voetsteunen die redelijk fel naar voren staan. Hier zit duidelijk meer in met wat kleine aanpassingen.

Dat terzijde kan ik weinig aanmerken op het comfort en ook de vernieuwingen aan de motor. De stuggere achterveer zorgt voor een erg fijn sturende motor waarbij je nooit echt het gevoel hebt dat je met een groot 21” voorwiel onderweg bent. Het insturen gaat erg vlot en ondanks de lange veerwegen, ligt deze motor strak in de bocht waarbij voetsteuntjes aan de grond rijden geen kunst is. Ter info: onze motoren waren uitgerust met Metzeler Tourance Next rubber, maar ook de iets zachtere Dunlop Mixtour is beschikbaar – daarop reed de voorrijder.

Beste paralleltwin op de markt

Honda claimt naast de opvallende vernieuwingen ook een aangepaste gasrespons en nieuwe settings voor de (optionele, maar absoluut warm aanbevolen) quickshifter en daarover kan ik geen slecht woord zeggen. De 755cc 270° tweecilinder is wat mij betreft het beste blok met die motorconfiguratie dat momenteel op de markt is en de quickshifter gaat heerlijk snel door de versnellingen heen. “Thuiskomen op een Honda”, net als in de reclamefolders uit de seventies.

Elektronica: veilig, maar kan beter

Het enige waar ik me dan weer minder in kan vinden is Honda’s kijk op elektronica. Het hoogtepunt blijft natuurlijk de ridicule overdaad aan knoppen op de NT1100 (telefoonblok aan je stuur), maar ook op de meer minimalistische Transalp is het gewoon niet wat je van de wereldwijde nummer 1 zou verwachten. Naast een paar verplichte knoppen (toeter, knipperlichten, groot licht) kiest Honda voor een aparte mode-knop en een toggle-switch waarmee je vier richtingen uit kan op het dashboard. So far, so good en zelfs hulde voor het feit dat deze verlicht is. Maar eens je de menu structuur van het nieuwe kleuren-TFT erbij pakt, dan lopen we weer verloren in tal van kleine menu’s en mis ik oprecht een home-knop. Twee snelfuncties zijn dan weer handig om bv. snel het ABS uit te zetten wanneer je offroad gaat, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat bijna alle andere merken dit beter voor elkaar hebben. Tot slot noteer ik nog dat het 11 keer drukken is vooraleer de tractiecontrole uit kan, en dit moet elke keer opnieuw wanneer je het contact afzet. Zucht. Zou er al een aftermarket ‘alles uit’ Dongle beschikbaar zijn?

Mag het iets meer zijn?

Bij de fotoshoot lijnen alle motorjournalisten netjes naast elkaar op en dan valt het me pas op hoe geslaagd de nieuwe kleurtjes eigenlijk zijn. De grote TRANSALP letters op de tank en kuip staan hem beeldig en naast de nieuwe (erg geslaagde) grijze variant, ben ik ook fan van de zwarte waarop ik zelf onderweg ben. Zwart met gouden velgen, het blijft een winnende combinatie. Jammer wel dat deze spaakvelgen geen tubeless banden toelaten, al valt er uiteraard wat te zeggen voor oldschool binnenbanden op een allroad.

Leuke kleurtjes, doe mij maar de zwarte.

Onze bende was trouwens onderweg met motoren die stuk voor stuk anders uitgerust waren en wanneer ik de technische fiche erbij neem, noteer ik wel dat er tegen de scherpe vanafprijs ook een eerder magere uitrusting staat. Kijk dat je voor een kofferset apart moet betalen is niet meer dan normaal, maar handkapjes en bodemplaatje zijn toch geen overdreven luxe? Zonder te beginnen over handvatverwarming… of bijvoorbeeld opnieuw cruise-control die net zoals op de NC750X zelfs niet optioneel beschikbaar is en die ik eigenlijk wel wil op een toerer.

Conclusie

Met een vanafprijs van €10.999 in België en €12.599 in Nederland zet Honda hier opnieuw een prijskraker van jewelste neer waarmee Honda goed bewapend de strijd aangaat in een competitief segment. Voor die prijs moet je geen perfecte motor verwachten, maar wel eentje waar je met wat extra accessoires een ontzettend goede toermotor, dan wel zware offroader van kan maken. Of gewoon lekker op naar je werk kan rijden terwijl je droomt van die Alpenvakantie in het voorjaar.

MaxxScore Transalp
MaxxFactor
64
Rijplezier
75
Gebruiksgemak
95
Stuurplezier
86
Wheeliemachine
69
Bochtmeister
71
Pluspunten
Betere vering t.o.v. vorig model
Elektronische uitrusting op hoog niveau
Zéér scherp geprijsd
Minpunten
Basisuitrusting magertjes (Geen handkappen?, geen carterbescherming?)
Meer softroad dan offroad
Geen Home-knop, geen Tubeless banden, Geen Cruise Control
78