Maverick Vinales schrijft geschiedenis in MotoGP

Maverick Viñales heeft afgelopen weekend geschiedenis geschreven. Niet alleen won hij zowel de sprintrace als de Grand Prix, maar hij deed dat op een Aprilia. Daarmee is hij de eerste rijder in de moderne MotoGP om te winnen op drie verschillende merken (Suzuki, Yamaha, Aprilia). Hij werd zondag op het podium vergezeld door rookie Pedro Acosta die opnieuw een sterke wedstrijd neerzette en door Enea Bastianini die als eerste Ducati over de meet kwam en daarmee zijn comeback op het podium verzekerde.

Aprilia wint, Acosta steelt de show, Ducati’s rijden elkaar in de weg…

Het werd opnieuw een spannende GP in Austin. Hoewel Viñales op zijn Aprilia het hele weekend met kop en schouders boven de rest van het veld uitstak, leek alles mis te lopen bij de start. Op het Circuit of the Americas mogen we spreken van een holeshot waarbij de rijders richting een haarspeldbocht dragracen, waarna de race echt kan beginnen. Dit liep helaas fout voor Maverick die een slechte start pakte en naar achteren werd geduwd. Jorge Martin, Pedro Acosta en Marc Marquez leken de wedstrijd te beslechten, maar dat was buiten de drop van de Michelin banden gerekend.

Jorge Martin moest een voorsprong van meer dan een seconde uit handen geven aan Marc Marquez die op zijn tragere Gresini Ducati GP23 uiteindelijk zoveel risico’s moest nemen dat hij in de grindbak eindigde. Pedro Acosta was opnieuw de sensatie van de race, al kon hij uiteindelijk niet opboksen tegen Viñales die een waanzinnige comeback maakte en de Aprilia op het hoogste podiumtrapje zette. Kampioenschapsleider Jorge Martin viel intussen stevig terug en ook wereldkampioen Francesco Bagnaia reed een anonieme race. In het klassement deed Brad Binder tot slot een slechte zaak en aan de Japanse merken hoeven we geen digitale inkt te verspillen: zowel Yamaha als Honda zitten in het slop.