Francisco "Chaleco" Lopez performs during Red Bull Ojos del Salado in Atacama, Chile on November 22, 2015

KTM Freeride E in Guinness book

De Chileen Fransisco López heeft een nieuw wereldrecord gezet met de KTM Freeride E. De voormalige Dakar etappewinnaar stuurde zijn KTM naar het hoogste punt ooit bereikt door een elektrisch aangedreven motorfiets.

De Red Bull racer geraakte uiteindelijk 6.080 meter hoog op de Ojos del Salado vulkaan, een heksentoer waaraan heel wat planning vooraf ging. Een pleziertripje was het zeker niet, want de beklimming was niet alleen moeilijk, hij moest ook temperaturen tot -25° Celsius trotseren. Officiële bevestiging hebben we niet, maar we vermoeden dat de installatie van verwarmde handvaten geen optie was met het oog op de actieradius. Hij deed het in verschillende etappes en spendeerde de tien dagen voor de proef reeds op de vulkaan om te acclimatiseren aan de hoogte, de juiste banden te kiezen en de ideale route om deze hoogste vulkaan ter wereld te trotseren. De koude was daarbij het grootste probleem, maar uiteindelijk is hij er met vier batterijen geraakt alvorens het omwille van een gigantische sneeuw- en rotspartij onmogelijk was om nog hoger te geraken.

Francisco "Chaleco" Lopez pose for a portrait during Red Bull Ojos del Salado in Atacama, Chile on November 22, 2015
KTM’s interpretatie van ‘Where’s Waldo’. Vind jij hem?

Hier op de redactie wordt alvast gebrainstormd over een Guiness wereldrecord voor het posten van een internet nieuwsbericht op extreme hoogte. De aanvraag naar Apple voor de ontwikkeling van een XL toetsenbord waarop met verwarmde winterhandschoenen getypt kan worden is reeds verstuurd, net als de bestelling van 6.081 meter verlengdraad…