Hallo, 2019 KTM Adventure 1090?

Het zijn drukke tijden in hoogpoterland en één van de imo meest onderschatte motoren, KTM’s 1090 Adventure, krijgt een update.

Het is geen nieuws dat de 1090 een beetje een moeilijke start kende. Oorspronkelijk kwam de 1050 Adventure niet goed uit de verf dankzij een afgetopte vermogenscurve en de 1090 kwam vanaf zijn introductie in de schaduw van de -toen juist vernieuwde – 1290 Adventure S en R te staan. Nochtans biedt de 1090 met zijn 125pk en no nonsense uitrusting een erg interessant pakket voor een beperkte prijs.

Met de komst van de 790 Adventure lijkt het echter wat té druk te worden in het KTM Adventure gamma, en dus komen de Oostenrijkers vermoedelijk snel met een update. Of we dit nog op de 2018 EICMA volgende maand zullen zien, is een raadsel. Mijn gok is dat het gaat om 2019-nieuws.

Nochtans lijken de aanpassingen op het eerste zicht niet erg ingrijpend. Net zoals de 790 zou de 1090 een lagere, langere benzinetank krijgen die het zwaartepunt lager houdt. De hele motor zou hierdoor iets minder hoog en smaller kunnen worden, maar belangrijker nog is de aangepaste voorkant. Terwijl het motorblok en chassis identiek lijken aan de vorige 1090, zien we vooraan bij de hertekende koplamp een ruimte die wel eens zou kunnen dienen voor sensoren.

Adaptieve cruise controle?

Waarom sensoren? Wel, het is al langer bekend dat KTM en Bosch samenwerken aan adaptieve cruise-controle. Dit zou de tweede grote vernieuwing zijn die KTM naar de tweewielermarkt brengt, na de eerdere primeur met het bochten-ABS.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.