Getest: Peak Design smartphonehouder

Peak Design is een merk voor en door fotografen. Sinds kort maken ze ook telefoonhouders voor op het stuur van je motor die er ontzettend strak uitzien. Ik monteerde zo’n houder enkele maanden op m’n MT-07 en dat volstond om alle plus- en minpunten te leren kennen.

Installeren: easy-peasy

Laten we beginnen bij het begin: Het installeren van een GSM-houder op je stuur is het type klusje van vijf minuten dat drie kwartier duurt als je het min of meer goed wil doen. In principe moet je slechts twee imbusschroeven vastdraaien, in realiteit wil je toch ook even je koppelingshendel en bijhorende kabels uit de weg te duwen om de houder secuur vast te maken op de perfecte plek. Het bijgeleverde IKEA imbussleuteltje wordt dus snel ingeruild voor een gereedschapskoffer. Het mooie is dan weer wel dat de heel netjes alu-gefreesde stuurhouder (er was ook nog de keuze voor een houder op het balhoofd of voor op een RAM-mount) er supernetjes uitziet, net alsof het een standaardoptie is. Good job designteam!

Prijzig, maar ook prachtig

De stuurhouder met ingebouwde vibratiedemper monteren is één zaak, maar dan heb je natuurlijk ook nog het bijhorende GSM-hoesje nodig, waardoor je in totaal toch snel €115 kwijt bent aan de houder en nog eens €30 à €40 aan het telefooncovertje afhankelijk van jouw model. Da’s nog steeds stukken goedkoper dat een GPS, al is Peak Design wel gevoelig duurder dan concurrent SP Design of marktleider Quadlock. Bij die laatste ben je aan een gelijkaardige set minder dan €100 kwijt, maar moet je wel opletten dat je de ‘vibration damper’ zeker aanvinkt. Doe je dat niet, dan trillen de lenzen van je smartphone gelijk naar de vaantjes. Het grootste verschil met quadlock en consoorten is dat de houder van Peak Design werkt met een magneetvergrendeling, waardoor je je telefoon steeds makkelijk met één hand kan vastmaken of verwijderen. Het geheel voelt bovendien een stuk steviger aan dan de concurrentie en tegelijk is het gebruiksgemak hoger. Extraatje voor Apple-fanboys: de Peak Design hoesjes zijn Magsafe compatibel.

GPS, Bellen, Intercom,…

De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik over het algemeen geen fan ben van elektronica op m’n motorfiets. Meestal is het afleiding van het rijden, al merk ik dat ik dankzij deze telefoonhouder in combinatie met een intercom snel wen aan het idee dat ik geen belangrijk telefoontje hoef te missen, of dat ik een muziekje kan opzetten tijdens saaie snelwegritten. Dankzij de GoPro Quick app, kan ik zelfs de kadrering van m’n GoPro checken op m’n telefoonscherm en zo zijn er ongetwijfeld nog tal van specifieke apps die van pas komen bij het motorrijden. Hoe langer ik met de houder rondrij, hoe meer ik gewend raak aan m’n telefoon op het stuur. Al gebruik ik hem hoofdzakelijk als GPS of om stiekem flitscamera’s te slim af te zijn.

App-eltje, eitje

Het is dus een en-en verhaal waarbij de houder steeds goeie voorzetten geeft richting apps die je leven als motorrijder gemakkelijker maken. Of het nu Waze is om vlot van A naar B te geraken, dan wel één van de honderden GPS-apps die je kan gebruiken om een .gpx bestand te lezen en een mooie route te rijden. Dankzij de Peak Design houder vervangt en overstijgt je smartphone de GPS’en van vroeger met verve…of toch tot dat het begint te regenen. Toegegeven, plezierritjes zijn sowieso minder leuk in de regen, maar wanneer je echt gehaast richtingaanwijzingen nodig hebt en je moet dan beginnen klooien met ‘toch-niet-zo-super-waterdichte-regenenhoesjes’, dan word je simpelweg horendol. Kom op Peak Design, ontwerp nu nog eens een waterdichte oplossing!

Conclusie

De Peak Design smartphone-houder hoort thuis in de categorie prijzige producten die echt wel een meerwaarde bieden. Je krijgt een mooi, stevig en erg praktisch product waarbij je nooit moet twijfelen aan de veiligheid van je telefoon in de houder. Zoals bij alle smartphonehouders blijft waterdichtheid wel een probleem en het is ook jammer dat je een apart kabeltje moet voorzien om je telefoon op te laden tijdens het rijden. Toch ben ik ervan overtuigd dat er momenteel geen betere houder op de markt is. Dus dan moet je je enkel nog de vraag stellen of die €50 verschil het je waard is om je €1000 smartphone secuur te monteren op je €10.000 (+?)motorfiets.