Moto Gymkhana is de kunst van op snelheid tussen kegeltjes te manoeuvreren. De ultieme oefening in kijktechniek, motorcontrole en sturen.

Géén periodieke keuring in 2022, enkel bij verkoop of ongeval (en zelfs dat is nog niet zeker…)

De Vlaamse regering heeft een nieuw persbericht uitgestuurd met betrekking tot de motorkeuring die verplicht zou worden vanaf 2022. De info hierin is al een stuk gematigder dan de paniekberichten die begin dit jaar verschenen, zo zou het niet gaan om een periodieke keuring, maar enkel een keuring bij verkoop of na ongeval. In realiteit blijft het maar zeer een vraagteken of zelfs deze ‘afgezwakte’ versie van een technische controle voor motorfietsen effectief in januari 2022 kan beginnen.

Begin vorig jaar kon u bij onze concullegae verschillende berichten lezen over een nakende keuring voor motorfietsen. België was immers vergeten om protest aan te tekenen tegen een Europese richtlijn, waardoor het verplicht werd om van 2022 een technische keuring voor motoren op poten te zetten. Pure Kafka volgens de hele motorwereld want het aantal ongelukken n.a.v. een technisch falen variëren afhankelijk van onderzoek tot onderzoek tussen de 1 en 0,3%.

Nu 2022 dichterbij komt, lijkt de Vlaamse regering wakker te schieten in het besef dat de infrastructuur voor een periodieke technische keuring voor motorfietsen, evenals het opgeleide personeel hiervoor, ontbreekt in de Goca (auto-)keuringscentra. Achter de schermen vingen we ook al op dat Goca absoluut geen vragende partij is voor zo’n keuringen van motorfietsen.

Zes maanden voor de aangekondigde aanvang van de motorkeuring, stuurt Vlaanderen.be dus een persbericht de wereld in waarin de soep al een pak minder heet is dan ze aanvankelijk werd voorgesteld. Kort samengevat:

-Er komt géén periodieke keuring

-Er komt geen keuring voor 125cc motorfietsen (Vespa, Dax,…)

-De keuring zal enkel van toepassing zijn bij verkoop of na een ongeval

-Het tarief zal ‘iets onder’ de €60 liggen

Blijft nog steeds de vraag waar deze keuring zal plaatsvinden. In het persbericht is sprake van een aparte lijn voor motorfietsen in keuringscentra over heel Vlaanderen, al weten we via insiders dat er ook stemmen opgaan om deze keuring te laten doorgaan bij een aantal motordealers die reeds beschikken over alle infrastructuur en knowhow.

In het persbericht is sprake van meer duidelijkheid dit najaar. Het spreekt voor zich dat we érg benieuwd zijn wat we nog mogen verwachten. Afgaande op het aantal auto’s en bestelwagens die tweedehands ongekeurd verkocht worden, gokken we dat het hele verhaal van de motorkeuring alvast haar doel van meer verkeersveiligheid compleet voorbijschiet.