Fenati geschorst en nu ook ontslagen

Tenzij je de afgelopen 2 dagen op een onbewoond eiland zat, heb je wel ergens beelden zien passeren van de Moto2 race van afgelopen weekend op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Wie gewonnen heeft, herinnert zich amper iemand (Francesco Bagnaia dus) maar het beeld van Romano Fenati die aan een snelheid van goed 225km/u aan de remhendel van Stefano Manzi trekt, heb je ondertussen waarschijnlijk al wel zien passeren.

Tijdens de race ging het er verhit aan toe tussen Fenati en Manzi, waarbij Fenati zelfs even het gravel moest opzoeken. Daarop vond de Italiaan dat hij aan zo’n goeie 225km/u maar even aan de voorrem van Manzi moest trekken. Gevolg: zwarte vlag en diskwalificatie voor Fenati. Zijn onbezonnen actie zorgde meteen voor een stortvloed aan reacties.

Niet lang na de race volgde de officiële bekendmaking dat hij ook de komende 2 races geschorst zou worden en voor velen leek bankzitten gedurende 2 races dan ook een veel te lichte straf. Ook vanuit het MotoGP kamp kwamen verontwaardigde reacties. Crutchlow had het zelfs over een levenslange ban: “Zeker dat er eerder contact was, maar er is wel vaker contact. Dit is racen. Maar de remhendel op het rechte stuk te grijpen… Hij verdient het om eruit te worden geschopt.” Ook Marc Marquez sprak zich scherp uit: “Het is de race directie die moet beslissen en ze moeten de volledige situatie begrijpen. Ze moeten een straf opleggen die de andere rijders zich niet op de hals willen halen. De straf moet zeggen: ‘hey als je dit doet, zul je niet racen”‘.

Ondertussen lijkt het er stilaan op dat Fenati zijn race-carrière aan de wilgen kan hangen. Vanochtend maakte het Marinelli Sniper Team bekend dat ze het contract met Fenati met onmiddellijke ingang stopzetten. “We kunnen mededelen dat het Marinelli Snipers Team het contract met Romano Fenati per direct zal beëindigen vanwege zijn onsportief, gevaarlijk en schadelijk gedrag voor het imago van iedereen. Met extreme spijt moeten we constateren dat zijn onverantwoordelijke daad het leven van een andere coureur in gevaar heeft gebracht en dit is op geen enkele wijze goed te praten. Fenati zal vanaf dit moment niet meer deelnemen aan wedstrijden met het Marinelli Snipers team. Het team, Marinelli Cucine, Rivacold en alle andere sponsors en de mensen die hem altijd gesteund hebben, bieden hun verontschuldigen aan aan alle fans van het wereldkampioenschap.”

Ook MV Agusta en Forward Racing lieten in niet mis te verstane bewoordingen weten dat er geen plaats meer is voor Fenati die volgend seizoen deel zou gaan uit maken van het Italiaanse Moto2 project. “”In al mijn jaren in de sport, heb ik nog nooit zulk gevaarlijk gedrag gezien,” zei MV Agusta CEO Giovanni Castiglioni. “Een rijder die zich zo gedraagt, kan nooit de waarden van ons  merk vertegenwoordigen. Om deze reden willen we niet dat hij de rijder is waarmee MV Agusta terugkeert naar het Wereldkampioenschap.”

Exit Fenati.

 

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.