Febiac: inschrijvingen dalen het eerst sinds lang

De cijfers van Febiac tonen voor het eerst sinds lange tijd een daling in het aantal nieuwe inschrijvingen. Afgelopen maand ging het aantal inschrijvingen met maar liefst 15% naar beneden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Van alle merken komt BMW wel het sterkst naar voren. Yamaha en Suzuki krijgen de grootste klappen. 

In januari werden er in totaal 1297 motoren ingeschreven. Dat zijn er 231 minder dan in januari 2018, of een daling van goed 15%. De sterkste stijger is BMW die er met 286 nieuwe inschrijvingen toch nog 11,3% op vooruit gaat. Ook KTM kan nog een lichte stijging noteren. Van het Oostenrijkse merk werden er 116 nieuwe motoren ingeschreven. 7 meer dan vorig jaar en goed voor een stijging van bijna 6,5%.

In harde cijfers is Yamaha de sterkste daler met 69 motoren minder dan januari vorig jaar, een terugval van zo maar even 40,6%. Ook Suzuki (-55,8%), Triumph (-41,5%), Kawasaki (-28,6%), Harley-Davidson (-26,9%) en Honda (-8,3%) delen in de klappen.

Toegegeven, bij die cijfers moet wel de kanttekening gemaakt worden dat het gaat om ingeschreven motoren. De verkoop en bestellingen vanop het Salon zitten naar alle waarschijnlijkheid nog niet in deze cijfers. Los daarvan is dit de eerste significante daling in het aantal inschrijvingen sinds 2017.

Merkenoverzicht
2019