Eerste zelfrijdende motorfiets

De Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) heeft een prototype van een zelfrijdende motor klaar.

Microtechnologie student Eric Unnervik van het EPFL heeft een miniatuur motorfiets ontworpen die autonoom kan rijden. De zelfrijdende minimotor haalt een snelheid van 60 km/u, en heeft voorlopig slechts één probleem: stilstaan. Unnervik hoopt nog voor kerstmis de motor officieel te kunnen voorstellen.

“De motor kan rijden en we hopen dat deze technologie kan bijdragen tot het bouwen van een volwaardige, grote zelfrijdende motor. Alle elementen binnen de motor worden aangedreven door servomotoren en het brein is een Raspberry Pi computer die de snelheid en hellingshoeken berekent. Het enige probleem is momenteel het stilstaan, al kunnen we hier ongetwijfeld nog een oplossing voor vinden”, aldus Unnervik.

Momenteel heeft de motor nog menselijke aanwijzingen nodig die gegeven worden via een smartphone of afstandsbediening, al ligt de echte uitdaging op het circuit. “Ons doel is om een race te houden tussen een autonome en een menselijk bestuurde motor. Ik ben er van overtuigd dat we die race binnenkort kunnen winnen.”

Interessante technologie dus, al lijkt het ons een beetje saai als we zelf niet meer zouden rijden…