Ducati begint aan MotoE productie

Iets meer dan een jaar na de eerste test met Michele Pirro op het Misano World Circuit Marco Simoncelli, zijn de werkzaamheden begonnen aan de ‘V21L’ prototypes die de hoofdrolspelers zullen zijn van het 2023 FIM Enel MotoE™ World Championship seizoen. De productie van de motoren begon in december en de 23 exemplaren zullen medio februari klaar zijn. Naast de 18 motoren waarmee geracet zal worden, zullen vijf reserve-eenheden ter beschikking worden gesteld van de organisatie. Elk prototype wordt door deskundige technici van de Ducati MotoE Racing Department geassembleerd met hetzelfde proces, dezelfde precisie en aandacht voor detail die kenmerkend zijn voor het hoge vakmanschap waarmee een MotoGP-motor wordt gebouwd.

De start van de productie van de “V21L” prototypes betekent het begin van een nieuw en belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Ducati. Voor het merk uit Borgo Panigale is dit project geboren met het doel om kennis te ontwikkelen voor de toekomst, met behoud van de aanpak die altijd het DNA van Ducati heeft gevoed: experimenteren met technologische oplossingen in de wereld van de racerij en ervoor zorgen dat alles wat op dit gebied is ontwikkeld vervolgens gebruikt kan worden op motoren die bestemd zijn voor liefhebbers over de hele wereld. Om dit te doen heeft Ducati ’s werelds meest technologische, verfijnde en geavanceerde elektrische motorfiets gecreëerd, het resultaat van het gezamenlijke werk van Ducati R&D ingenieurs en het Ducati Corse team. De “V21L” is de MotoGP van de elektrische motorfietsen en combineert de door Ducati Corse ontwikkelde elektronische technologieën en chassisafmetingen met het typische ontwerpproces en projectmanagement van een wegmotor zoals de Panigale V4. Het is de combinatie van de beste vaardigheden van de twee werelden, racerij en productie, een prototype waarmee Ducati experimenteert in een wereld die nog ontdekt moet worden, die van de elektrische sportmotoren.

Claudio Domenicali, CEO Ducati“De start van de productie van de Ducati MotoE is een historisch moment voor ons bedrijf, dat met dit project de technologieën van de toekomst voor de wereld van het motorrijden grondig bestudeert. Het is een belangrijk experimenteel gebied, waarin we investeren om kennis op te bouwen, zodat we klaar zullen zijn wanneer de batterijtechnologie de creatie van een opwindende elektrische wegmotor mogelijk moet maken met het gewicht, de prestaties en de actieradius die liefhebbers van een Ducati verwachten. We beginnen daarom aan dit nieuwe avontuur met als doel de mensen en vaardigheden binnen het bedrijf te ontwikkelen om het karakter van een toekomstige elektrische wegmotor van Ducati vorm te geven. Het MotoE-project is een beslissende stap voor Ducati om bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot aan de productzijde, naast het onderzoek naar synthetische brandstoffen (eFuel) die de totale CO2-uitstoot van verbrandingsmotoren tot nul kunnen reduceren. Milieuduurzaamheid is iets dat alle individuen en alle bedrijven als prioriteit moeten beschouwen om het kwetsbare evenwicht van de planeet te bewaren. Ducati zet zich hier ook op industrieel niveau voor in en de bouw van de nieuwe Finitura e Delibera Estetica ruimte die geclassificeerd is als Nearly Zero Energy Building is slechts het laatste voorbeeld”.

Na een jaar van ontwikkelingstesten waarbij Michele Pirro, Alex De Angelis en Chaz Davies om de beurt op het “V21L” prototype reden, komt het Ducati MotoE project dichter bij het moment waarop de motoren het circuit op gaan. De eerste test met de rijders en teams die zullen deelnemen aan het wereldkampioenschap van 2023 staat gepland voor 6, 7 en 8 maart in Jerez, gevolgd door nog drie testdagen op 3, 4 en 5 april op het circuit van Montmelò in Barcelona.

Het racedebuut vindt plaats tijdens de Grand Prix van Frankrijk op zaterdag 13 mei. De kalender van het 2023 MotoE-wereldkampioenschap is verdeeld over acht Grands Prix met twee races per weekend, beide op zaterdag. Na het Franse debuut zal het MotoE-wereldkampioenschap aanwezig zijn bij alle volgende Europese races tot aan de GP van Misano, dus verder op Mugello in het weekend van 11 juni, op de Sachsenring in het daaropvolgende weekend en op Assen op 25 juni. Na de zomerstop keren de Ducati MotoE motoren op 5 augustus terug op het circuit van Silverstone, voordat ze de laatste drie Grands Prix rijden op de Red Bull Ring (20 augustus), Catalunya (2 september) en Misano (10 september).