Dolomietenpas dicht voor motoren en auto’s

Zuid-Tirol experimenteert met het sluiten van de Sellapas voor voertuigen met verbrandingsmotoren. Elke woensdag in juli en augustus zijn er van 9u tot 16u geen auto’s of motoren welkom.

Het verbod ging in op 5 juli en ging niet toevallig als eerste in op de Sellapas. Deze verbindingsweg tussen het Val Gardena en Val di Fassa is er populair bij motortoeristen. Maar nu geeft Italië dus een duidelijk signaal door de pas voor te behouden voor voetgangers, ruiters, fietsers en elektrische voertuigen. De Minister van Mobiliteit, Florian Mussner was eenduidig tijdens een openingsspeech: “Uitlaatgassen en lawaai worden gereduceerd, een unieke kans voor het toerisme in de omgeving. Op deze manier geven we gasten een blijvende bergervaring.”

Horeca-eigenaars ontevreden

Ook de bekende bergbeklimmer Reinhold Messner was aanwezig als ambassadeur van het project: “Op deze manier kunnen we weer genieten van de bergen zoals 200 jaar geleden. Een berg is een plaats van traagheid en stilte, niet van snelheid.” Daar denken de touroperators en hoteleigenaren nochtans anders over, ze begonnen namelijk meteen een rechtzaak tegen het initiatief van de milieuactivisten. De schrik voor een lagere omzet zit erin, zeker omdat de kans bestaat dat vanaf 2018 ook de Pordoi-, Gardena- en Campolongopas afgesloten wordt voor verbrandingsmotoren.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.