KTM doet het opnieuw! En hoe? Voor de 18de keer op rij behalen ze de eindoverwinning in de zwaarste rally race ter wereld.

Toby Price heeft vandaag zijn 2de Dakar-overwinning behaald, en daarmee de 18de overwinning op rij voor KTM. Mooi én verdiend! Zeker als je weet dat hij eigenlijk aan de race begonnen is met een gebroken pols. Die begon hem naar het einde toe behoorlijk parten te spelen. Maar het weerhield hem er niet van om heel consistent de 10 etappes af te werken, en met maar 1 etappewinst (de laatste) de overwinning binnen te halen.

Foto: Frederic Le Floc’h / DPPI

Na het uitvallen van Ricky Brabec in de 7de etappe en Adrien Van Beveren in de 9de, allebei met motorpech, lag voor het KTM-team de weg naar een klinkende overwinning helemaal open en ze bezetten daarmee het hele podium. Price op 1, gevolgd door Matthias Walkner en Sam Sunderland.

Pablo Quintanilla, voor de start vandaag nog op amper een minuut van Price, kwam zwaar ten val en verloor daarmee 20 minuten en zijn plekje op het podium. In de duinen kwakte hij aan hoge snelheid zo’n 10 meter naar beneden. Even leek het einde race maar de Chileen kwam toch als 23e over de finish in deze etappe en eindigt de Dakar daarmee op de 4de plek in het algemene klassement.

Bij de dames hebben 3 van de 6 de finish gehaald. Laia Sans eindigt op een 11de plek, haar beste resultaat ooit na de 9de plek in 2019. Een heel mooi resultaat als je weet dat ze het voorbije jaar geveld werd door een hardnekkig virus en amper op een motor gezeten had.

Foto: @World – ASO – Charly Lopez

Haar weddenschap met Toby Price heeft ze wel gewonnen. Als ze top 15 eindigde mocht ze zijn haren knippen. Als hij top 5 eindigde, mocht hij haar kussen, maar daar is tot nog toe geen bewijsmateriaal van opgedoken…

Mirjam Pol is tweede beste dame op een 49e plek. Een knappe prestatie en ze evenaart daarmee haar resultaat uit 2007. Gabriela Novotna heeft in haar 2de Dakar wel de finish gehaald op een 71e plek.

Maar de strafste madam is toch wel Anastasia Nifontova die als eerste vrouw in de geschiedenis de rally in de Malle Moto klasse uitrijdt. En ze eindigde ook nog op een knappe 63e plek.

Anastasia Nifontova – Foto: Frederic Le Floc’h/DPPI

In de Malle Moto klasse gaat de overwinning naar de Nederlander Edwin Straver, die daarmee 31e algemeen eindigt. Knappe prestatie!

Daarmee zit de kortste en meest zanderige Dakar tot nog toe erop. Het ging er bij momenten heel snel aan toe en de vele duinen-etappes maakten het niet alleen een van de zwaarste edities tot nog toe, het was ook een de gevaarlijkste volgens velen.

Nu is het weer een jaar wachten tot de hele Dakar gekte weer kan toeslaan. Benieuwd of de ASO weer voor Zuid-Amerika zal kiezen, of toch ergens een andere zandbak gaat opzoeken. Aangezien voor deze editie enkel Peru nog over de streep te trekken was, lijkt het wel een aannemelijk scenario. En waar hebben ze zand én geld in overvloed? Het Midden-Oosten lijkt het logische antwoord op die vraag…

Voor wie geen jaar kan wachten: op 13 april gaat de Morocco Desert Challenge van start. Inschrijven kan nog tot 16 februari.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.About The Author

Related Posts