Dakar Rally 2018: Walkner wint

De Dakar Rally 2018 zit er weer op. Zoals verwacht hebben de toppers tijdens de laatste etappe in Cordoba op safe gespeeld. In het algemene klassement zijn er dus geen grote verrassingen meer gebeurd. Walkner stond gisteren in Cordoba op het hoogste schavotje, met naast hem Kevin Benavides en Toby Price op 3. Voor KTM was het al de 17e opeenvolgende overwinning in de Dakar, voor Oostenrijl de eerste.

Walkner heeft de 14 etappes, goed voor zo’n 4500km, in iets meer dan 43 uur afgewerkt. Dat is aan een gemiddelde van ongeveer 100km/u over duinen, gravel, rotsen, fesh fesh, rivierbeddingen, hoogvlaktes en een stukje strand. De laatste bij de motorrijders, Gerrit Byl uit Zuid-Afrika, deed over hetzelfde traject 123 uur en eindigde daarmee 85e. Dat wil meteen ook zeggen dat zo’n 54 rijders er onderweg de brui aan gaven.

© Dakar Fotop

Laia Sans reed haar 2e beste Dakar ooit en is mooi 12e geëindigd. Maar de strafste performance komt toch wel van Mirjam Pol, die in de 4de etappe haar pols brak en doorzette. Ze heeft de rally uitgereden en is uiteindelijk 75e geworden. Straffe madam!

Bij de Malle Moto heeft Olivier Pain de overwinning binnengehaald met een 33e plek in het algemene klassement. Lyndon Poskitt is mooi 2e geworden, Hans-Jos Liefhebber is 3e en 35e algemeen geëindigd, en Jurgen van den Goorbergh is als 4e Malle Moto en 41e algemeen over de finish gereden in Cordoba.

Nog een opmerkelijke finish is die van #106 Simon Marcic! De Sloveen werd vorig jaar in een stofwolk ongelukkig aangereden door Stéphane Peterhansel en brak daarbij z’n been. Peterhansel was behoorlijk aangedaan door het ongeval en heeft er mee voor gezorgd dat Marcic dit jaar toch weer aan de start kon komen. De finish halen moest hij wel zelf doen, en dat is niet zonder slag of stoot gebeurd. Marcic, die dit jaar Malle Moto reed, heeft op dag 3 zijn motor te voet het bivouac in geduwd. Reden: een losgekomen voorste tandwiel! Even zag het er naar uit dat het game over zou zijn, maar zo snel gaf de Sloveen niet op. Uiteindelijk heeft hij zijn motor kunnen herstellen maar hij heeft er wel een paar kostbare uurtjes slaap voor moeten laten. Dat was het wel waard zo bleek, want gisteren is hij als 69e over de finish gekomen.

Het Rally Raid hoogtepunt van het jaar zit er weer op. Het was een mooie, spannende strijd waarin KTM niet altijd de grote overmacht had. Benieuwd of Yamaha en Honda volgend jaar de Oostenrijkers nog wat meer het vuur aan de schenen kunnen leggen. Wie weet, lukt het dan wel om een einde te maken aan de oranje heerschappij.

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.